Adam Schiff, preşedintele Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite, a declarat că nu există nicio îndoială că Rusia se află în spatele atacului cibernetic de amploare care a vizat țara recent. De altfel, și șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a spus că atacul este o operă a rușilor. În schimb, Donald Trump, președintele în exercițiu al SUA, a încercat să minimizeze amploarea atacului și a precizat că e posibil să fie China de vină. În replică, Schiff a avertizat că atitudinea lui Trump reprezintă un pericol pentru securitatea naţională a SUA. Ron Klain, șeful de cabinet al preşedintelui-ales Joe Biden, a transmis că reacţia la atacul cibernetic va merge dincolo de sancţiuni. Între timp, NATO și Comisia Europeană au anunțat că-și vor verifica propriile sisteme informatice.
„Pe baza a ceea ce am văzut, nu cred că există vreo îndoială că a fost Rusia”, a declarat Adam Schiff, preşedintele Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, într-un interviu acordat MSNBC citat de Reuters.
Afirmații similare a făcut și Mike Pompeo, secretarul de stat american.
„Putem spune cât se poate de clar că rușii au fost implicați în această activitate”, a declarat Mike Pompeo vineri, potrivit BBC News.
Sâmbătă, NATO şi Comisia Europeană au anunţat că verifică propriile sisteme informatice după atacul cibernetic masiv împotriva unor agenţii guvernamentale americane.
„În acest stadiu, nu am descoperit nicio dovadă că securitatea vreunei reţele a NATO ar fi fost compromisă. Experţii noştri continuă să evalueze situaţia, pentru a identifica şi a reduce orice eventual risc pentru reţelele noastre”, a declarat un reprezentant NATO, citat de AFP.
Comisia Europeană a transmis că serviciile sale „analizează situația”.
Ron Klain, șeful de cabinet al preşedintelui-ales Joe Biden, a transmis că reacţia la atacul cibernetic va merge dincolo de sancţiuni.
„Nu e vorba doar despre sancţiuni. Sunt paşi şi lucruri pe care le putem face pentru a reduce capacitatea actorilor străini de a se angaja în astfel de atacuri”, a afirmat Klain la CBC, potrivit Reuters.
În schimb, președintele în exercițiu al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a încercat să minimizeze amploarea situației și să arunce vina pe China.
„Atacul cibernetic este mai important în media ‘Fake News’ decât în realitate. Rusia este întotdeauna suspectată când se întâmplă ceva, dar China ar putea fi de asemenea în spatele atacurilor cibernetice″, a transmis Donald Trump, în postări pe Twitter.
Încă liderul de la Casa Albă a precizat că Beijingul nu este adus în discuție în mare parte din rațiuni financiare.
În replică, Adam Schiff a susținut că afirmaţia lui Trump e „în mod egal distructiv, înşelător şi vătămător…pentru securitatea naţională”.
Joi seară, MIcrosoft informase peste 40 de clienţi afectaţi de malware-ul utilizat de hackeri, precizând că majoritatea se află în SUA. Vizați au mai fost utilizatori din Belgia (unde se află sediile NATO şi Comisiei Europene), Canada şi Marea Britanie. Hackerii au reuşit să compromită programul Orion al firmei americane SolarWinds, utilizat pentru gestionarea şi supravegherea reţelelor informatice ale marilor companii sau administraţii.
Surse citate de Reuters au afirmat că o grupare sofisticată de piraterie informatică, susţinută de un guvern străin, a monitorizat e-mailurile interne din Departamentul Trezoreriei american şi din agenţia guvernamentală responsabilă cu politicile privind internetul şi telecomunicaţiile.
Ambasada Rusiei la Washington a respins acuzațiile ca fiind „nefondate”: „Rusia nu desfăşoară operaţiuni ofensive în domeniul cibernetic. Activităţile rău intenţionate din spaţiul informaţional contrazic principiile politicii externe ruseşti”.