Laura Codruța Kovesi acuză lipsa de cooperare din partea autorităţilor slovene cu Parchetul European / Ministrul sloven al Justiţiei a demisionat după ce Guvernul a respins candidații propuși ca procurori europeni delegați

Laura Codruța Kovesi acuză lipsa de cooperare din partea autorităţilor slovene cu Parchetul European / Ministrul sloven al Justiţiei a demisionat după ce Guvernul a respins candidații propuși ca procurori europeni delegați
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Laura Codruţa Kovesi, șefa noului Parchet European (EPPO), a acuzat lipsa de cooperare a autorităților slovene și a atras atenția că această atitudine subminează grav încrederea în funcționarea eficientă a sistemelor de control al fondurilor europene în Slovenia.

Kovesi a tras acest semnal de alarmă cu doar cinci zile înainte ca EPPO să-și înceapă efectiv acivitatea.

Slovenia este chiar țara care va prelua, de la 1 iulie, preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Kovesi, despre dificultățile apărute în activitatea Parchetului European din cauza autorităților slovene

„Lipsa evidentă de cooperare sinceră din partea autorităţilor slovene cu Parchetul European subminează grav încrederea în funcţionarea eficientă a sistemelor de gestiune şi control a fondurilor europene în Slovenia”, a transmis Laura Codruța Kovesi.

În aceeași zi, ministrul sloven al justiţiei, Ljiljana Kozlovic, a demisionat în semn de protest faţă de decizia guvernului condus de premierul conservator Janez Jansa de a anula procesul intern de alegere a celor doi procurori delegaţi ai Sloveniei în cadrul EPPO, informează Agerpres.

Guvernul sloven a pus la îndoială imparțialitatea celor doi procurori. Pe de altă parte, Opoziția susține că ei pur și simplu nu au fost pe placul premierului Jansa. Acesta tocmai a scăpat de o moțiune de cenzură în care a fost acuzat, printre altele, de autoritarism și de obstrucţionarea delegării procurorilor la Parchetul European.

Kovesi a precizat că EPPO își poate desfășura activitatea și fără procurorii sloveni, da „nu pot fi investigate eficient toate suspiciunile de fraudă fără procurori europeni delegaţi”.

Parchetul European își începe oficial activitatea la 1 iunie. Ce rol va avea

Parchetul European își va începe activitatea de la 1 iunie, dar două dintre cele 22 de state membre UE participante, Slovenia şi Finlanda, încă nu şi-au desemnat procurorii delegaţi.

România are deja șase procurori europeni delegați. Recent, Ministerul Justiției a demarat o nouă procedură de selecţie, în condițiie în care România trebuie să aibă 15 procurori europeni delegați.

EPPO va ancheta și urmări penal fraude și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraude, spălare de bani, deturnarea de fonduri, participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`