Lansarea SpaceX. Cum arată costumele celor doi astronauți care vor zbura spre Stația Spațială Internațională

Lansarea SpaceX. Cum arată costumele celor doi astronauți care vor zbura spre Stația Spațială Internațională
Sursa foto: Captură Youtube

Lansarea navei spațiale Crew Dragon, în cadrul misiunii Demo-2 de către NASA și SpaceX a atras multă atenție, unul dintre aspectele inedite fiind reprezentat de costumele purtate de cei doi astronauți care vor zbura spre stația spațială, având în vedere că se deosebesc semnificativ de celelalte costume purtate până acum de astronauți.

Cum se diferențiază costumele purtate de astronauții de pe navaCrew Dragon

Costumele de zbor futuriste purtate de Doug Hurley și Bob Behnken pentru lansarea SpaxeX care a fost amânată miercuri se îndepărtează semnificativ de costumele greoaie purtate de astronauți de-a lungul deceniilor. Diferă în special căștile imprimate 3D și mănușile sensibile la ecranul tactil.

Dar scopul lor principal rămâne același – să protejeze membrii echipajului în timpul procesului de depresurizare, unde aerul din capsulă se pierde. Costumele asigură, de asemenea, că astronauții au suficient oxigen și își pot regla temperatura. O legătură de comunicații și aer respirabil sunt furnizate printr-un singur cablu „ombilical” în scaunul care se conectează la costum.

Costumele Starman, cum au fost numite, sunt toate dintr-o singură bucată și personalizate pentru astronaut. Aspectul lor a fost conceput de designerul de costume hollywoodiene Jose Fernandez, care a colaborat pentru producția unor filme celebre, precum: “Captain America: Civil War” și “Batman v Superman: Dawn of Justice”.

Fernandez a fost angajat de către Elon Musk, directorul general al SpaceX, în 2016. După ce Fernandez a prezentat modelele de prototipuri pentru costumele SpaceX, acestea au fost prelucrate de ingineri de costume spațiale pentru a le face funcționale pentru zbor. Conform unui raport BBC, căștile acestor costume sunt imprimate 3D cu mănuși sensibile la ecran tactil, iar costumul este dintr-o singură piesă, personalizat pentru purtător.

De asemenea, la bordul navei spațiale astronauții vor purta alte tipuri de costume. Compania SpaxeX a dezvăluit design-urile sale de costume spațiale albastre din cobalt în 2017. Aceste costume sunt menite a fi mai ușoare și mai flexibile. La rândul lor sunt echipate cu mănuși pentru ecran tactil, au sisteme de aerisire care permit astronauților să își regleze temperatura, menținând presiunea în interiorul costumului, și au cască și vizieră încorporate.

SpaceX și NASA, la a doua încercare de a-i lansa în spațiu pe astronauții Doug Hurley și Bob Behnken

Zborul navetei Crew Dragon trebuia să aibă loc miercuri, fiind primul zbor cu echipaj lansat de pe teritoriu american după anul 2011. Acetsa a fost însă reprogramat pentru sâmbătă, dacă vor exista condiții meteo care să permită acest lucru.

Cu patru ore și 30 de minute înainte de pornirea motoarelor, Departamentul Meteorologic al Forțelor Aeriene din SUA va stabili dacă condițiile atmosferice sunt optime pentru lansare. Nava spaţială Crew Dragon va fi lansată cu ajutorul rachetei Falcon 9 de la Centrul Spaţial Kennedy, din Florida. După 12 minute de la decolare, Crew Dragon va fi lăsată să zboare singură.

Unul dintre obiectivele principale ale programului spațial desfășurat de NASA și SpaceX este să facă spațiul mai accesibil, iar deplasarea către Stația Spațială să se facă mai ușor. Pentru acest program, NASA intenționează să reducă costurile lansărilor spațiale și să le deschidă către scopuri comerciale sporite.

Pentru SpaceX însă misiunea este o premieră. Este pentru prima dată când o companie privată trimite oameni în spațiul cosmic.

De asemenea, detalii inedite au ieșit la iveală despre echipajul misiuniiDemo-2. Acesta este format din doar doi astronauţi, ambii comandanți. Bob Behnken şi Doug Hurley sunt veterani ai corpului NASA de astronauţi, fiecare cu câte două misiuni spaţiale în CV.. Behnken va fi comandantul de operaţiuni comune al misiunii, în timp ce Hurley a fost desemnat comandantul capsulei Crew Dragon

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:48 - BEC a validat candidaturile lui Marcel Ciolacu și Ludovic Orban la alegerile prezidențiale. Deciziile luate cu privire la alte candidaturi analizate în ședința de duminică
23:27 - 11 victime după un accident violent între un microbuz și un autoturism, în Bihor
23:01 - A venit momentul pentru o încetare a focului în Gaza și Liban, i-a spus Macron lui Netanyahu după tensiunile recente. Ce i-a răspuns premierul israelian
22:36 - Rareș Bogdan: Numai poporul este îndreptățit să judece dacă o persoană poate deveni sau nu președinte. Nu CCR-ul dominat de magistrați „garantați de PSD”
22:26 - Cristina Prună: Decizia CCR riscă să pună în pericol democrația. Îl favorizează tocmai pe Marcel Ciolacu, care își dorește un adversar precum George Simion în turul 2 (VIDEO)
21:57 - Lucian Romașcanu: PNL atacă fără să se gândească foarte mult, ci doar din scopuri electorale, o instituție fundamentală a statului / Cea mai câștigată este Elena Lasconi. Simion se pare că nu poate beneficia de voturile Dianei Șoșoacă (VIDEO)
21:33 - Ionuț Stroe, despre cazul Diana Șoșoacă: Publicarea motivării CCR este crucială pentru a nu ajunge pe un tărâm al procedurilor nedemocratice (VIDEO)
21:09 - Bărbat transportat la spital după ce a căzut într-un canal tehnologic din București
20:45 - Ludovic Orban: Nu fac parte dintre aceia care să jelească scoaterea din cursă a Dianei Șoșoacă. Este principala goarnă a propagandei rusești și face servicii regimului criminal Putin (VIDEO)
20:23 - Biroul Electoral Central a respins candidatura Dianei Șoșoacă pentru prezidențiale / Eurodeputata depusese un nou dosar după decizia Curții Constituționale