Președintele României Klaus Iohannis a oferit primele declarații oficiale în urma summit-ului NATO de la Varșovia, explicând care este poziția statului român în cadrul Alianței Nord-Atlantice, precum și dacă obiectivele țării noastre au fost îndeplinite.
"Prin rezultatul summitului, România își consolidează poziția ca stat membru NATO și actor regional care contribuie efectiv și eficient la menținerea securității și stabilității într-o zonă marcată de numeroase riscuri și provocări. Atât din punct de vedere al securității transatlantice, cât și din declarația finală a summitului adoptată astăzi acoperă toate punctele de interes pentru România", a explicat șeful statului.
"După summitul NATO din Marea Britanie din 2014, România a continuat să întreprindă eforturi. Rezultatele acestora se văd azi, nu doar la acest summit, ci și în rolul jucat de România în a dovedi că nu este doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate în regiune și, foarte important, România a dovedit că este un aliat credibil. Obiectivele noastre strategice, așa cum au fost adoptate prin mandatul CSAT și a legăturii transatlantice, consecințele securității naționale, decurajarea factorilor de risc existenți și plasarea României și a regiunii Mării Negre ca elemente centrale ale documentelor transatlantice pe dimensiunea sudică a flancului estic", a adăugat Klaus Iohannis.
Aceste decizii au ca efect direct consolidarea și a țării noastre a tuturor românillor, principalele elemente de interes pentru România pe care le-am obținut în urma acestui summit sunt:
1. Echilibrarea măsurilor luate pe flancul estic
2. O prezență înaintată aliată adaptată constând din brigada multinațională, respectiv decizia de elaborare de opțiuni pentru prezența avansată marină și aliată în Marea Neagră
3. Un nou nivel în ceea ce privește planificarea României în cadrul NATO, adică dezvoltarea obținută în continuarea summitului anterior
4. Declararea capacității inițiale a scutului antirachetă la nivel NATO, potrivit președintelui.
"Am obținut ceea ce ne-am propus și ceea ce am susținut inclusiv la reuniunea formatului din București a șefilor de stat din 4 noiembrie 2015, pe care am găzduit-o, în ceea ce privește structura de comandă și control, am operaționalizat complet unitatea națională de retragere a forțelor din România începând cu 1 iulie 2016. Comandamentul multinațional asumat de România a atins, în urma eforturilor serioase, capabilitatea inițială la 1 iulie 2016. Atât comandamentul de divizie a fost omologat la acest summit și mai mult pentru comandament a fost confirmat rolul de coordonare pentru cele două unități NATO din România și Bulgaria", a adăugat șeful statului într-o declarație de presă de la Varșovia.