Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Bruxelles, înainte de reuniunea Consiliului European, că în ceea ce privește Brexit-ul, cea mai importantă chestiune care trebuie discutată este ea legată de oameni, informează Agerpres.
"Pentru mine, cel mai important este să discutăm despre oameni, oamenii sunt cel mai important lucru. Asta înseamnă pentru noi foarte concret românii care trăiesc în Marea Britanie, dar aici putem să-i includem și pe britanicii care trăiesc în România, dar care sunt relativ mai puțini, iar dacă extrapolăm la nivelul Uniunii, atunci vorbim aici despre cetățenii europeni care trăiesc, muncesc în Marea Britanie. Aceste lucruri trebuie lămurite primele. Acești oameni trebuie să știe ce-i așteaptă, sunt milioane de europeni care s-au ghidat după libera circulație, și-au stabilit reședința, și-au căutat și găsit locuri de muncă și trebuie să ținem cont de aceste chestiuni, inclusiv trebuie să mergem și până la pensii și trebuie să negociem aceste lucruri", a spus șeful statului.
Klaus Iohannis, despre Brexit: Cel mai important este să discutăm despre oameni. Asta înseamnă românii care trăiesc în Marea Britanie, dar și britanicii care trăiesc în România. Ei trebuie să știe ce-i așteaptă
#DIRECT_ONE_cxom2o#
"Trebuie să stabilim foarte clar obligațiile financiare care rezultă din Brexit, cum se pot calcula, cum se pot stinge, fiindcă toată lumea are programe europene în derulare, iar pentru România acestea sunt extrem de importante, sunt banii pentru coeziune, pentru agricultură ș.a.m.d. și trebuie să știm foarte bine pe ce bani putem să contăm și la ce bani avem dreptul", a mai declarat Klaus Iohannis.
Președintele a mai spus că va insista să existe o etapizare în cazul Brexit și că România își dorește să fie o țară care să facă parte din nucleul Uniunii Europene.
"Nu se poate să avem de la început simultan negocieri pentru ieșire și pentru situația de după. Relația dintre UE și Marea Britanie nu poate fi negociată simultan cu ieșirea ordonată, cum spunem noi. (…) Nu sunt de acord să se negocieze sectorial și bilateral. UE 27 trebuie să fie unită, să negocieze pe o singură voce și rezultatul nu poate să fie unul pe bucățele. (…) Toți pentru unul, unul pentru toți și nimic nu este agreat până nu se agreează totul. (…) Nu suntem tratați ca țară de mâna a doua, dar sigur mai avem mult de lucru până putem spune că ajungem la nucleul Uniunii, dar noi avem această ambiție și cred că avem toate șansele să ajungem acolo", a spus Klaus Iohannis.