Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, poate fi extrădat în Suedia

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, poate fi extrădat în Suedia
Curtea Supremă din Marea Britanie a decis miercuri că Julian Assange poate fi extrădat în Suedia. Fondatorul WikiLeaks a eșuat în a treia încercare a sa de a evita extrădarea, unde este acuzat de viol. Curtea...

Curtea Supremă din Marea Britanie a decis miercuri că Julian Assange poate fi extrădat în Suedia. Fondatorul WikiLeaks a eșuat în a treia încercare a sa de a evita extrădarea, unde este acuzat de viol.

Curtea Supremă a Marii Britanii a decis, cu cinci voturi pentru și două împotivă, că activistul poate fi deporat la Stockholm, relatează BBC.

Avocații lui Assange au cerut Curții Supreme a Marii Britanii să împiedice extrădarea, deoarece mandatul european de arestare este invalid, dar Curtea a decis că cererea a fost făcută în mod legal. Australianul în vârstă de 40 de ani, eliberat pe cauțiune, nu a fost prezent la audieri.

Avocaţii lui Assange au obţinut, totuși, de la Curtea Supremă un termen de 14 zile în care pot prezenta o cerere de redeschidere a dosarului, o întorsătură total neaşteptată. Ei au justificat cererea prin faptul că decizia Curţii Supreme se referă la elemente care nu au fost evocate în cursul audierii.

Assange a negat în mod repetat acuzațiile de viol care îi sunt aduse, iar cei care îl sprijină consideră că extrădarea în Suedia este o scuză ca el să fie trimis mai departe în SUA, unde este acuzat că a făcut publice înformatii confidențiale.

Două femei l-au acuzat pe Assange de molestare și viol în urma vizitei făcute de el în 2010 în Suedia. Acesta a negat acuzațiile, susținând că raporturile sexuale au fost înterținute cu consimțământul femeilor și că nu va avea parte de un proces corect în Suedia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`