Josep Borrell, Înaltul Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, consideră că Republica Moldova este „un partener foarte important în contextul parteneriatului estic”, și a subliniat că alegerile prezidențiale din stânga Prutului „vor reprezenta un moment crucial”.
„R.Moldova reprezintă un partener foarte important în contextul parteneriatului estic. Alegerile prezidențiale vor reprezenta un moment crucial. Aceste alegeri vor reprezenta un test pentru democrația, pentru statul de drept din această țară… Practicile care nu respectă standardele internaționale trebuie să fie evitate. În alegerile anterioare observatorii OSCE au constatat că resursele statului au fost fraudate și s-a exercitat presiune asupra alegătorilor. Sunt reproșuri importante”, a declarat Josep Borrell,în cadrul ședinței de luni a Parlamentului European, potrivit Deschide.md.
Șeful diplomației UE a vorbit despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova, ocazie cu care a subliniat căautoritățile europene trebuie să se asigure ca „toți moldovenii beneficiază de oportunitatea de a vota și că procesul electoral este monitorizat și se realizează în condițiile de transparență maximă”.
Totodată, oficialul european a precizat că așteaptă acțiuni concrete ale autorităților de la Chișinău în ceea ce privește cazul„furtului din sistemul bancar”.
„Amânarea proceselor din frauda bancară, ceea ce reprezintă 15% din PIB-ul moldovean… toată această situație este clar problematică. Elucidarea acestui scandal reprezintă un test pentru lupta Moldovei împotriva corupției”, a spus el.
Josep Borrell a declarat că UE trebuie să modifice obiectivele din agenda de asociere și să se axeze pe reforme din toate domeniile: „Sprijinirea societății civile și mai ales implicarea actorilor locali și consolidarea independenșei mass-media vor reprezenta priorități-cheie pentru noi”.
„Noi vom continua să solicităm reforme și rezultate foarte clare. UE este foarte strictă în ceea ce privește condiționalitatea pentru că reformele necesare vor permite consolidarea rezilienței Moldovei. Este obiectivul final al acordului nostru de asociere… Trebuie să continuăm să colaborăm cu Moldova și să luptăm împreună împotriva COVID-19, dar și pentru a face față provocărilor pentru care această țară minunată are nevoie de sprijinul nostru”, a punctat Josep Borrell.
Cu mai puțin de două săptămâni rămase până la alegerile prezidențiale, scena publică din stânga Prutului este marcată de ancheta realizată de RISE Moldova în colaborare cu Centrul „Dosar”, care ar conține mai multe detalii despre implicarea serviciilor speciale ruse în politica internă a R.Moldova, relațiile lui Igor Dodon cu oamenii din Kremlin, dar și legate de faptul căpe lângă administrația lui Vladimir Putin activează așa-zisa „Secție moldovenească”.
În anchetă este dezvăluit, printre altele, modul în care președintele Igor Dodonar fi transmis documente confidențiale generalului Serviciului rus de Informații Externe, Vladimir Cernov, care coordonează reațeaua de agenți ai Kremlinului din statele vecine. IgorDodon nu numai că trimite documente confidențiale generalului Cernov, dar și apelează Moscova destul de des.
Printre apelații săi se numără directorul adjunct al Serviciului rus de Informații Externe, Iuri Zubakov, care în 2003-2004 a lucrat ca ambasador al Rusiei în RM, fostul secretar de stat al ministerului rus de Externe și acum deputat Grigore Karasin, președintele Vnesheconombank, Igor Șuvalov, CEO-ul Sberbank, German Gref, și Alexander Prohanov, un scriitor apropiat al Kremlinului. Printre aceștia se numără și ofițerul SVR Serghei Skripnikov, dar și Vladimir Frolov, jurnalist la „The Moscow Times”.