Jens Stoltenberg avertizează că NATO ar putea plăti un preț scump dacă se retrage prematur din Afganistan: „Ne confruntăm acum cu o decizie dificilă”

Jens Stoltenberg avertizează că NATO ar putea plăti un preț scump dacă se retrage prematur din Afganistan: „Ne confruntăm acum cu o decizie dificilă”
foto: Hepta.ro / DPA Images

NATO ar putea plăti un preț scump dacă părăsește prea devreme Afganistanul, a avertizat Jens Stoltenerg, Secretarul General al Alianței, după ce un oficial al SUA a declarat că este de așteptat ca președintele în exercițiu Donald Trump să retragă un număr semnificativ de trupe americane din această țară în următoarele săptămâni, transmite KWQC.

Jens Stoltenberg, despre o eventuală retragere a NATO din Afganistan

NATO are mai puțin de 12.000 de trupe din zeci de națiuni în Afganistan, unde ajută la antrenarea și consilierea forțelor de securitate națională din țară. Mai mult de jumătate dintre ele nu sunt trupe ale SUA, dar alianța de 30 de națiuni se bazează preponderent pe Statele Unite pentru transport, sprijin aerian, logistică și alte forme de asistență. Este puțin probabil ca NATO să își poată încheia operațiunea fără ajutorul SUA.

„Ne confruntăm acum cu o decizie dificilă. Suntem în Afganistan de aproape 20 de ani și niciun aliat NATO nu dorește să stea mai mult decât este necesar. Dar în același timp, prețul plecării premature sau într-o manieră necoordonată ar putea fi foarte mare”, a subliniat Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, într-o declarație făcută marți.

Oficialul nord-atlantic este de părere că Afganistan încă „riscă să devină încă o dată o platformă pentru teroriștii internaționali pentru a planifica și organiza atacuri asupra patriilor noastre. Și ISIS (Statul Islamic) ar putea reconstrui în Afganistan califatul terorii pe care l-a pierdut în Siria și Irak”.

Procesul de reflecție NATO 2030. În vară, Jens Stoltenberg a prezentat viziunea pentru viitorul Alianței în următorul deceniu

În vara acestui an, Secretarul General a lansat procesul de reflecție „NATO 2030” și și-a prezentatviziunea pentru viitorul Alianței, care reunește aproape un miliard de oameni de pe ambele părți ale Oceanului Atlantic, jumătate dinputerea economică și militară a lumii și o rețea amplă de parteneri globali.

„În decembrie anul trecut, liderii NATO mi-au cerut să fac Alianța și mai puternică. Să ne asigurăm că suntem eficienți politic pe cât suntem militar, precum și că rămânem pregătiți astăzi pentru a ne confrunta cu provocările de mâine. Aceasta este o șansă să reflectăm asupra locului în care vedem Alianța peste 10 ani și cum vom continua să ne menținem în siguranță într-o lume ceva mai nesigură. Prin urmare, astăzi, sunt bucuros să lansez refecția mea cu privire la NATO 2030”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

El a explicat că pandemia de COVID-19 „ne-a schimbat viețile în moduri pe care ni le-am fi putut imagina cu greu și a amplificat trendurile existente, dar și tensiunile din punct de vedere al securității noastre. Rusia își continuă activitățile militare neclintită. ISIS și alte grupuri teroriste au prins un nou elan. Atât actori statali, cât și non-statali promovează dezinformarea și propagandă, iar ridicarea Chinei schimbă în mod fundamental echilibru global de putere, întețind cursa pentru supremație economică și tehnologică, multiplicând amenințările la adresa societăților deschise și a libertăților individuale, intensificând competiția asupra valorilor noastre și a modului nostru de viață”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`