Jeanine Anez, președintele Boliviei, testată pozitiv pentru noul coronavirus. COVID-19 continuă să se răspândească la cele mai înalte niveluri de putere din America de Sud

Jeanine Anez, președintele Boliviei, testată pozitiv pentru noul coronavirus. COVID-19 continuă să se răspândească la cele mai înalte niveluri de putere din America de Sud
foto: Hepta.ro / DPA Images / Diego Valero

Jeanine Anez, președintele Boliviei, a anunțat joi că a fost testată pozitiv pentru noul coronavirus, scoțând în lumină felul în care COVID-19 se răspândește la toate nivelurile de putere din America de Sud, scrie The New York Times.

Jeanine Anez, președintele Boliviei, testată pozitiv pentru noul coronavirus

Jeanine Anez, care a preluat puterea după îndepărtarea controversată a primului președinte bolivian provenit din populația indigenă, în noiembrie, a explicat că într-un videoclip postat pe rețelele sociale că se simte bine și că își va continua munca dintr-o carantină de 14 zile.

Cu toate acestea, confirmarea sa cu COVID-19 ar putea complica și mai tare scena politică din Bolivia – care era deja destul de încrâncenată – în condițiile în care Jeanine Anez nu și-a găsit un adjunct, care să își poată asuma funcția prezidențială în cazul în care starea ei de sănătate se deteriorează prea mult.

Răspunsul guvernamental la criza COVID-19 a fost marcat de scandaluri de corupție cu privire la achizițiile de ventilatoare pentru spitale, care au condus la demisia și la arestarea la domiciliu a ministrului sănătății. Mai mult decât atât, rivalii politici ai președintelui Jeanine Anez o acuză că folosește resursele bugetare pentru câștiguri electorale pe fondul pandemiei de coronavirus.

COVID-19 continuă să se răspândească la cele mai înalte niveluri de putere din America de Sud

Anez a devenit al doilea lider latinoamerican ce se îmbolnăvește de COVID-19 în această săptămână, după Jair Bolsonaro, președintele Braziliei, care la rândul său a mărturisit că se simte bine și a promovat utilizarea hidroxiclorochinei, atât pentru el personal, cât și la nivel național. În orice caz, îmbolnăvirile depistate la cel mai înalt nivel politic ar putea fi un semn că regiunea este un epicentru al pandemiei de coronavirus.

Pe lângă cei doi, numeorși lideri politici cu funcții ceva mai puțin sonore au fost și ei testați pozitiv – printre care chiar și patru miniștri din Bolivia. Juan Orlando Hernandez, președintele Hondurasului, ajunge și el la spital cu COVID-19, în iunie.

America Latină contabilizase circa jumătate din noile cazuri de COVID-19 confirmate săptămâna trecută la nivel global – doar Brazilia avea 25% din noile îmbolnăviri depistate în lume, susține Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În jur de 140.000 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au murit pe continentul sud-american, deși majoritatea guvernelor au recunoscut că ritmul limitat de testare și carențele în desfășurarea anchetelor epidemiologice ar putea ascunde adevăratele proporții ale bilanțului.

Deși Bolivia a reușit să evite focarele dramatice care au copleșit sistemele sanitare din state vecine, precum Brazilia, Peru și Chile, pandemia începe să accelereze chiar și acolo. Până la ora actuală, Bolivia a confirmat la nivel național aproape 43.000 de cazuri de COVID-19, dar și peste 1.500 de decese.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`