Guvernul Japoniei a aprobat marți un proiect de lege pentru a plăti toate costurile pentru administrarea vaccinării COVID-19 tuturor rezidenților țării și va compensa furnizorii în cazul apariției unor efecte secundare grave.
Proiectul de lege pentru modificarea actualei legi de vaccinare este în conformitate cu angajamentul primului ministru Yoshihide Suga de a asigura noi vaccinuri împotriva coronavirusului pentru toată lumea din țară în prima jumătate a anului viitor. Guvernul intenționează să treacă actul normativ prin parlament în actuala sesiune parlamentară care se va încheia în 5 decembrie.
În acest scop, guvernul a alocat un buget de 671,4 miliarde de yeni.
A convenit cu producătorul britanic de farmaceutice AstraZeneca PLC și gigantul farmaceutic american Pfizer Inc. să primească 120 de milioane de doze de vaccin de la fiecare companie atunci când este dezvoltat cu succes și negociază cu firma americană Moderna Inc. pentru 40 de milioane sau mai multe doze suplimentare.
Odată ce guvernul oferă vaccinuri gratuit, rezidenții vor fi sfătuiți să se vaccineze. Guvernul poate alege să ofere vaccinuri cu eficacitate limitată și să permită oamenilor să decidă dacă vor să le primească, scrie The Japan Times.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 10 dezvoltatori au intrat în etapa finală a studiilor clinice pentru candidații lor la vaccin.
Efecte secundare grave au fost raportate în unele studii, determinând întreruperea temporară a studiilor. Un oficial al OMS a declarat recent că este posibil ca un vaccin pentru COVID-19 să nu fie disponibil înainte de sfârșitul anului 2021.
Coordonatorul Regiunii Pacificului de Vest al OMS, Socorro Escalante, a declarat că, până la data țintă a COVAX, un sistem global condus de OMS pentru distribuția echitabilă a viitoarelor vaccinuri împotriva COVID-19, un vaccin răspândit și accesibil nu ar fi disponibil pe piață pentru mai mult de un an.
Guvernul Japoniei a depus eforturi pentru vaccinurile autohtone, dar cele dezvoltate de companiile japoneze sunt încă în stadiile incipiente ale studiilor clinice.
Amintim că Rusia anunță lansarea producţiei celui de-al doilea vaccin al său împotriva COVID-19, EpiVacCorona. Vaccinul este dezvoltat de centrul de cercetări Vektor, a anunțat Anna Popova, responsabilă în cadrul Agenţiei sanitare ruse (Rospotrebnadzor).
Este vorba de al doilea vaccin care intră în fază de producţie, după Sputnik V, dezvoltat de Institutul Gamaleya.
Cel de-al treilea vaccin rusesc, care este dezvoltat de Institutul Chumakov şi care a intrat în faza de teste în data de 19 octombrie va începe să fie produs imediat ce va fi înregistrat.
Odată cu lansarea producţiei vaccinului EpiVacCorona poate fi demarată şi cea de-a treia etapă de testare a vaccinului dezvoltat de Vektor.
A doua etapă de testare s-a încheiat la începutul lunii septembrie, fapt ce a permis înregistrarea noului vaccin la 14 octombrie.
Guvernul rus a informat, la jumătatea lunii octombrie, că 40.000 de voluntari vor participa la testele clinice ale acestui vaccin, dintre care 150 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani.
Anna Popova a informat totodată că Institutul de cercetări ştiinţifice în domeniul vaccinurilor şi serurilor din Sankt Petersburg dezvoltă un al patrulea vaccin.
Cu 1.547.774 de cazuri, Rusia este a patra ţară în ceea ce priveşte numărul de contagieri cu noul coronavirus, după SUA, India şi Brazilia.