Italia: Premierul Giuseppe Conte, în conflict cu episcopii catolici după ce guvernul a menținut interzicerea slujbelor

Italia: Premierul Giuseppe Conte, în conflict cu episcopii catolici după ce guvernul a menținut interzicerea slujbelor
Foto: Hepta - DPA Images / Filippo Attili

Prim-ministrul Giuseppe Conte a fost criticat luni de episcopii catolici italieni și chiar de unii dintre membrii propriului său cabinet pentru că a refuzat să permită desfășurarea slujbelor odată ce restricțiile privind coronavirusul au fost ridicate.

Premierul Conte a dezvăluit o reducere treptată a restricțiilor care vor restabili unele activități anterioare datei de 4 mai. Numărul oficial de decese în Italia a ajuns la 26.664, cel mai mare din Europa și al doilea la nivel mondial, după Statele Unite. Numărul de infecții a scăzut continuu însă, iar oamenii de știință consideră că rata de contagiune este suficient de mică pentru a reporni treptat activitatea, scriethejakartapost.com.

Conte le-a permis italienilor să facă plimbări în parcuri și să meargă la jogging începând de luni viitoare. Mai multe magazine se vor redeschide, iar restaurantele vor furniza servicii. Chiar și muzeele își vor debloca porțile pe 18 mai, în efortul de a atrage turiștii și de a ajuta industria devastată a hotelurilor și serviciilor turistice din Italia.

Dar nu va mai fi nicio slujbă, iar participarea la înmormântări va fi limitată la 15 persoane. Conte și ministrul Sănătății, Roberto Speranza, au convenit cu o concluzie a comitetului științific că „persoanele în vârstă din parohie sunt prea fragile pentru a risca redeschiderea bisericilor publicului”, a scris cotidianul La Repubblica.

„Nu putem accepta să vedem compromisă libertatea de cult”, a spus Conferința Episcopală italiană a primilor episcopi ai țării într-o declarație. „De ce pe pământ, cu precauții adecvate, poți merge la un muzeu, dar la slujbă, nu?”, se întreabă retoric reprezentanții clerului catolic.

Conferința Episcopală negociase săptămâni întregi cu ministrul de interne Luciana Lamorgese.

Dacă guvernul a planificat deschiderea în mai a fabricilor, magazinelor sau muzeelor, comitetul său științific a subliniat „riscurile” inevitabile legate de contactele strânse ale maselor, în special în timpul slujbelor prin sfânta împărtășanie.

Autoritățile italiene pregătesc o relaxare graduală a restricțiilor

Astfel, premierul Giuseppe Conte a declarat că primelemăsuri de relaxare din acest planvor intra în vigoare din 4 mai. Oamenii vor putea, în număr mic, să-și viziteze rudele și apropiații. Parcurile, fabricile și șantierele vor fi redeschise, dar școlile vor rămâne închise până în septembrie.

Italieniivor avea libertatea să se deplaseze în interiorul regiunilor în care se află, dar nu și între regiuni. Se vor putea face din nou ceremonii de înmormântare, dar nu vor putea participa mai mult de 15 persoane și, ideal, ar fi să se desfășoare în aer liber.

Barurile și restaurantele, care au funcționat în această perioadă doar pentru serviciul de livrare, își vor putea relua activitatea, dar cumpărătorii nu vor avea voie să stea la mese, ci-și vor consuma produsele acasă ori la birou. Italienii vor putea lua masa în oraș abia din 1 iunie. Tot atunci se vor deschide saloanele de coafură și înfrumusețare.

Muzeele, librăriile și magazinele închise în această perioadă își vor relua activitatea din 18 mai. Ceremoniile religioase vor fi în continuare interzise.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`