Ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, a cerut ”reciprocitate” de la partenerii europeni în ce priveşte redeschiderea frontierelor, în contextul în care Austria şi Elveţia îşi menţin închise graniţele cu Italia în ciuda relaxării care se generalizează în Europa, transmite AFP.
”Italia a ales astăzi (miercuri, n.red.) ca dată de deschidere, aşteptăm o reciprocitate din partea tuturor ţărilor europene”, a anunțat ministrul Luigi Di Maio într-o conferinţă de presă la Roma alături de omologul său francez, Jean-Yves Le Drian.
Italia se numără printre țările care au fost grav afectate de criza pandemică declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2.
”Am fost primii afectaţi de pandemie, dar am avut cifre (epidemiologice) mai scăzute decât alte ţări”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Roma.
Italia şi-a redeschis miercuri frontierele pentru călătorii europeni, făcând un nou pas spre normalizare şi relansare, odată cu apropierea verii, a turismului, un sector-cheie pentru economia sa.
Cele mai afectate state membre ale Uniunii Europene (UE) au aplatizat în cea mai mare parte curbele de infecție și s-au îndreptat către sarcina complicată de creștere economică cu riscul apariției unui al doilea val de îmbolnăviri cu covid-19.
Cu toate acestea,Elveţia şi Austria, îngrijorate de o posibilă reizbucnire a epidemiei din Lombardia, la un moment dat epicentrul european al maladiei, îşi menţin închise graniţele cu Italia, spre nemulţumirea guvernului de la Roma.
”Am luat contact cu colegul meu austriac şi am stabilit împreună că va exista o comparaţie la nivelul Ministerelor Sănătăţii ale celor două ţări cu privire la datele epidemiologice”, a precizat ministrul Di Maio.
”Italia poate arăta că situaţia noastră actuală este mai bună decât cea din anumite părţi ale Bătrânului Continent. Ministrul m-a asigurat că decizia (Austriei) nu este definitivă”, a mai spus Di Maio.
De asemenea, ministrul francez, Le Drian, a accentuat ”necesara coordonare a eforturilor de redeschidere a frontierelor (UE), nu doar a frontierelor interne, dar şi în privinţa calendarului frontierelor externe”.
”Va trebui, în jurul datei de 15 iunie, să ştim ce vom face pentru frontierele noastre externe”, a spus Le Drian, aflat în prima deplasare în afara ţării de la ridicarea restricțiilor de izolare.
”Am învăţat multe de la voi pentru că voi aveaţi un calendar al pandemiei care era cu zece zile înainte de al nostru şi ne-aţi arătat calea”, a mai spus Le Drian.
Pe tot globul, țările redeschid cu precauție unitățile de învățământ, plajele și întreprinderile și revin la viață după mai multe luni de carantină, chiar dacă unele dintre acestea se confruntă în continuare cu o creștere semnificativă de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus.
Italia speră că turismul ”va reînvia economia” lovită de recesiune la trei luni după închiderea națiunii.
Însă, cum experții în sănătate avertizează că asupra redeschiderii prea repede, cei din industria restaurantelor se tem că turiștii străini vor fi reticenți în ceea ce privește vacanțele în străinătate.
”Nu cred că vom vedea cu adevărat turiști străini până la sfârșitul lui august sau chiar septembrie. Cine va veni? Nimeni din America de Sud, China sau SUA”, a spus Mimmo Burgio, un proprietar de cafenele din apropierea Colosseumului Romei.
Recent, Statele Unite, cu cel mai mare număr de decese, și America Latină au devenit noi focare de coronavirus, care a ucis mai mult de 380.000 de oameni la nivel mondial de când a apărut pentru prima dată în China, la sfârșitul anului trecut.