Iranul și statele din grupul ”5 plus 1” au ajuns la un acord privind programul nuclear al Teheranului: Embargoul ONU asupra importurilor de arme va rămâne în vigoare cinci ani de la semnare

Iranul și statele din grupul ”5 plus 1” au ajuns la un acord  privind programul nuclear al Teheranului: Embargoul ONU asupra importurilor de arme va rămâne în vigoare cinci ani de la semnare
Foto: russia-insider.com

Iranul și statele din grupul ”5 plus 1” au ajuns la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului, a declarat marți un diplomat occidental, citat de DPA, notează Agerpres. Potrivit acordului, o serie de sancțiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate.

Acordul va impune reducerea semnificativă a amplorii programului nuclear civil iranian și îl va plasa timp de mai mulți ani sub un regim de inspecții stricte pentru a garanta că nu poate fi folosit pentru a dezvolta bombe atomice.

Potrivit unor diplomați citați de Reuters, embargoul ONU asupra importurilor de arme va rămâne în vigoare cinci ani de la semnare, iar cel privind rachetele timp de opt ani. De asemenea, sancțiunile ONU vor putea fi reinstituite în termen de 65 de zile dacă acordul cu marile puteri nu va fi respectat.

Negocierile au fost prelungite până la 7 iulie, după depăşirea termenului-limită iniţial de la 30 iunie. Finalizarea acordului a fost întârziată de lipsa unui punct comun în ceea ce privește ritmul şi calendarul anulării sancţiunilor, viitoarele capacităţi ale Iranului de a produce echipament nuclear şi un acces sporit al ONU, inclusiv la eventuale baze militare, în Iran.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`