Întâlnire oficială între Donald Trump și Angela Merkel: Care au fost principalele declarații și acuzații ale celor doi șefi de stat înainte de întrevedere

Întâlnire oficială între Donald Trump și Angela Merkel: Care au fost principalele declarații și acuzații ale celor doi șefi de stat înainte de întrevedere

Marți, va avea loc la Casa Albă prima întrevedere oficială între cancelarul german Angela Merkel și președintele american Donald Trump. Întâlnire dintre cei doi este foarte atent urmărită de toată presa internațională datorită deciziilor importante de colaborare ce s-ar putea lua, dar mai ales datorită schimburilor de replici tăioase pe care cei doi le-au avut în ultima perioadă.

Jurnaliștii de la caleaeuropeană.ro au făcut o trecere în revistă a tuturor declarațiilor și a schimburilor de replici avute de cei doi șefi de stat din octombrie 2015 și până în prezent.

Donald Trump a fost extrem de critic la adresa cancelarului german în special pe tema imigrației, președintele american acuzându-o în repetate rânduri că a "distrus" Europa și Germania prin politica sa de primire necondiționată a refugiților.

”Am crezut întotdeauna că Merkel este un lider măreț", afirma Trump într-un interviu în octombrie 2015, "dar ce a făcut ea în Germania este o nebunie”, acuza pe atunci candidat în cursa internă a Partidului Republican. Ulterior, când Merkel a fost desemnată ”Personalitatea Anului 2015” de revista Time, Trump a reacționat vehement afirmând că aceștia ai ales "persoana care ruinează Germania” în defavoarea sa.

În martie 2016, după scandalul privind sutele de femei agresate sexual de către imigranți în Koln, în cadrul unui miting din Iowa, Trump a criticat-o din nou pe Angela Merkel. ”Poporul german se va revolta. Poporul german va sfârși prin a o destitui pe această femeie. Nu știu la ce naiba se gândește!”, a declarat acesta.

În luna iunie 2016, în cadrul unor comentarii privind Brexit, Trump a vorbit și despre germanii care decid să emigreze: ”aceștia sunt oamenii care erau foarte mândri că sunt germani, credeau că țara lor este cea mai măreață care a existat vreodată iar acum vorbesc despre părăsirea Germaniei”

În septembrie 2016, după luni de critici la adresa cancelarului Angela Merkel, Trump a declarat că o apreciază pe aceasta. ”Cred că Merkel este într-adevăr un mare lider mondial”, a declarat acesta într-un interviu, dar ”am fost dezamăgit de faptul că ea, această mișcare privind imigrația, eu cred că este o mare problemă, dacă te uiți la ce a făcut în ultimul an și jumătate. Am fost întotdeauna un fan al lui Merkel. Cred că este cu adevărat fantastică. Dar cred că a făcut o greșeală tragică în urmă cu un an și jumătate”.

Deși unii dintre membrii cabinetului său au reacționat, Merkel nu a reacționat și nu a răspuns în mod direct criticilor adresate de Donald Trump în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din SUA. În schimb, Merkel a așteptat până după alegerea președintelui pentru a-i transmite un mesaj.

Într-o declarație remisă presei de către cancelaria germană în care îl felicită pe Donald Trump pentru victorie, Angela Merkel i-a transmis lui Donald Trump că speră să colaboreze în baza unor valori comune pe care a ținut să le enumere în mod explicit: ”democrație, libertate, respect pentru lege și pentru demnitatea ființei umane, indiferent de originea sa, culoarea pielii, religie, sex, orientare sexuală sau opțiunea politică”.

Deși poate părea o reacție temperată în comparație cu atacurile lui Donald Trump, faptul că un cancelar german și-a oferit cooperarea în termeni proprii unui președinte al SUA, trimite un mesaj puternic ce poate fi perceput drept o mustrare în privința valorilor occidentale, scrie publicația germană.

Merkel a reacționat și față de interdicția de călătorie impusă de Donald Trump pentru cetățenii din șapte state predominant musulmane.

”Lupta necesară și decisivă împotriva terorismului nu justifică în niciun caz punerea sub suspiciunea generală a unor grupuri de oameni, în acest caz persoanele de credință musulmană sau de o anumită origine”, a declarat în luna ianuarie, la Berlin, cancelarul german.

Potrivit unor oficiali citați de Reuters, în pofida criticilor în privința modului în care gestionează migrația, Trump este impresionat de felul în care conduce Merkel, în special în ceea ce priveşte rolul Germaniei, alături de Franţa, în conflictele din Ucraina şi Afganistan.

Merkel și Trump ar urma să discute despre nivelul cheltuielilor Germaniei pentru apărare în cadrul NATO, despre conflictul din Ucraina, despre refugiaţii sirieni, UE şi alte dosare, au declarat trei înalţi oficiali din administraţia Trump, conform sursei citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`