Întâlnire de urgență a NATO după doborârea avionului rusesc de către armata turcă. Ce prevede articolul 5 al tratatului

Întâlnire de urgență a NATO după doborârea avionului rusesc de către armata turcă. Ce prevede articolul 5 al tratatului
Foto: psnews.ro

NATO este extrem de îngrijorată de incidentul de la granița turco-siriană, iar din această cauză s-a decis o întâlnire de urgență. Aceasta va avea loc marţi după-amiază, având în vedere faptul că Turcia este membră a alianței.

Potrivit articolului 5 al tratatului NATO, orice atac asupra unui membru al alianţei va fi considerat un atac asupra tuturor membrilor alianței

 „Părțile convin ca un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat ca un atac împotriva tuturor și în consecință, dacă se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitând dreptul sau individual sau colectiv la autoapărare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Națiunilor Unite, va da asistență Părții sau Părților atacate, prin luarea în consecință, individual și concertat cu celelalte părți, a acelor măsuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea forței armate, pentru a restaura și a menține securitatea zonei Nord-Atlantice„, se arată în tratatul NATO.

Reamintim că România este membră NATO din anul 2004.

Marţi dimineaţă un avion de vânătoare de proveniență rusească s-a prăbușit la granița Turciei cu Siria, fiind doborât de armata turcă. Potrivit martorilor, cei doi piloți au reușit să se catapulteze din aeronava care se prăbușea, dar se pare că unul dintre ei a fost ucis de rebeli. (Detalii AICI)

Deşi Turcia susţine că avionul rusesc i-a violat spaţiul aerian, Rusia neagă oficial acest lucru şi spune că avionul militar a zburat doar în spaţiul aerian al Siriei. Turcia a avertizat Rusia în repetate rânduri să evite violarea spaţiului său aerian, ameninţând cu o ripostă în acest sens. (Detalii AICI)

Secretarul de stat american, John Kerry, i-a avertizat pe oficialii ruși, încă de la începutul lunii octombrie, că avioanele care încalcă spațiul aerian al Turciei pot fi doborâte de armata din această țară. “Avioanele ruse care încalcă spațiul aerian turc riscă să fie doborâte”, spunea în urmă cu o lună John Kerry. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`