În timp ce Bucureștiul e sufocat de poluare, calitatea aerului din China crește vertiginos. Măsurile anti-coronavirus au paralizat producția industrială chineză

În timp ce Bucureștiul e sufocat de poluare, calitatea aerului din China crește vertiginos. Măsurile anti-coronavirus au paralizat producția industrială chineză

Bucureștiul a fost traversat, duminică noapte, de un nivel record al poluării. În tot acest timp, într-o altă parte a Globului, calitatea aerului este alimentată, surprinzător sau nu, de amploarea epidemiei de coronavirus. Este cazul Chinei, unde poluarea s-a redus cu până la un sfert, pe fondul politicilor de carantină generate de eforturile pentru combaterea Covid-19.

Așadar, rețeaua națională și rețele independente de monitorizare a calității aerului din România au înregistrat depășiri record ale poluării. Datele arată depășiri cu 900% – 1.000% ale nivelului maxim admis de PM 2,5 (un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe). Pentru PM10 (particule mari de praf), s-au înregistrat depășiri de aproape 800%. (Detalii AICI)

Costel Alexe, ministrul interimar al Mediului, a explicat că nivelul record de poluare înregistrat în Capitală, duminică noapte și luni dimineață, este rezultatul unui cumul de factori, printre care „arderile necontrolate din București și județul Ilfov” sau eventuale activități industriale. (Detalii AICI)

Concomitent cu situația din România, epidemia de coronavirus Covid-19 și carantina impusă de autorităţi au dus la scăderea drastică a producţiei industriale a Chinei, la diminuarea cererii de electricitate şi pe cale de consecinţă la scăderea poluării, arată datele centralizate de Carbon Brief.

Practic, activitatea industrială chineză a scăzut între 15-40% (în funcţie de sectorul economic), China poluând cu aproximativ 110,2 milioane de tone de dioxid de carbon mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Procentual, scăderea de la un an la altul este de 25%. În februarie 2019, China emana în atmosfera aproximativ 440,9 milioane de tone de dioxid de carbon.

De precizat că 110,2 milioane de CO2 este echivalentul a 6% din toate emisiile de la nivel global.

Datele analizate de „Carbon Brief” mai indică și faptul că cele mai importante rafinării de petrol chineze lucrează la cel mai scăzut nivel din 2015 încoace din cauza cererii reduse.

Și centralele electrice pe bază de cărbune (printre cele mai poluante) au raportat cea mai scăzută activitate din ultimii patru ani din cauza activităţii industriale diminuate. Un exemplu concret în acest sens îl constau oţelăriile, care au avut parte de cea mai redusă producţie din ultimii cinci ani.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:10 - Robert Sighiartău, despre alegerile prezidențiale: “Finala va fi între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Noi suntem cei care putem bate PSD-ul și da, ne dorim o guvernare de dreapta” (VIDEO)
21:01 - Sighiartău (PNL): „Ciolacu guvernează doar de imagine. În afară de a da pomeni electorale sau de a da impresia că dă pomeni electorale, n-a făcut nimic” (VIDEO)
20:58 - Alertă în Gara Centrală din Hamburg. Doi pasageri dintr-un tren sunt suspectați de o infecție cu virusul mortal Marburg
20:54 - Robert Sighiartău: PSD vrea toată puterea. Cel mai grav pentru această țară este ca Partidul Social Democrat să câștige Președinția României (VIDEO)
20:33 - „Am încălcat câteva jurăminte”. Femeia care s-a căsătorit cu ea însăși celebrează un an de căsnicie. Ce mesaj a vrut să transmită lumii prin gestul său
20:29 - Sighiartău: Ciucă a primit de la americani o distincție pe care doar Regele Mihai a mai primit-o / Ciucă a fost șef de promoție la Academia Militară, spre deosebire de alți candidați despre care nici nu știm dacă au luat BAC-ul (VIDEO)
20:16 - Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de porc, în România. Prețurile, din ce în ce mai mari. Ce avertizează specialiștii
20:04 - Câți bani primește Simona Halep pentru victoria de la Hong Kong. A câștigat 15 puncte WTA
19:45 - Cetățenii vor putea acorda primul ajutor unei persoane care intră în stop cardio-respirator. Care sunt stațiile de metrou din București unde a fost montat câte un defibrilator
19:41 - Diana Stoica (USR), despre miniterenul de golf amenajat la vila de protocol de la Neptun folosită de Iohannis: „Nu are niciun fel de jenă să le ceară celor de la RAPPS! Ciolacu îi dă câți bani cere dânsul” (VIDEO)