În contextul în care, Beijing-ul vrea să impună în Hong Kong o nouă lege de securitate națională, sute de persoane au ieșit să protesteze față de acest plan. Poliția s-a folosit de gaze lacrimogene pentru a pune punct protestului neautorizat. Legea respectivă ar urma să intre în vigoare la sfârșitul acestei luni. De asemenea și Donald Trump a avertizat China cu privire la acest plan, declarând că Washington-ul va reacționa „foarte puternic”.
Sute de persoane au protestat duminică în Hong Kong împotriva controversatului plan al Beijing-ului de a impune noua lege a securității naționale. În acest context, poliția din Hong Kong a utilizat gaze lacrimogene împotriva oamenilor. Forțele de ordine au emis un avertizment potrivit căruia vor face tot ce le stă în putință pentru a opri protestele neautorizate, potrivit euronews.com.
Sute de oameni au protestat față de planurile Chinei
Tear gas in causeway bay 24May #HongKong pic.twitter.com/jWv0qT3dx7
— LucyO (@Lucy0HKer) May 24, 2020
Legislația propusă de Beijing ar interzice activitatea secesionistă, precum și intervenții externe în teritoriul semiautonom.
China a lansat numeroase avertismente, potrivit cărora nu va mai tolera disensiuni în Hong Kong, precum protestele masive și uneori violente împotriva guvernului de anul trecut care au durat luni de zile.
Susținătorii pro-democrație din Hong Kong au criticat legea securității naționale și declară că aceasta contravine cadrului „o țară, două sisteme”.
Noua lege urmează să fie adoptată pe 28 mai. Aceasta ar permite guvernului din Hong Kong să înființeze agenții continentale în oraș. Unii se tem că acest lucru ar permite agenților chinezi să aresteze persoane pentru desfășurarea de activități pro-democrație.
Liderul pro-Beijing, Carrie Lam, din Hong Kong, a apărat legea propusă, afirmând că este necesară protejarea securității naționale și pedepsirea „elementelor politice violente”.
Câteva guverne occidentale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la noua legislație controversată.
Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Mike Pompeo, a cerut Chinei să reconsidere „propunerea dezastruoasă”, declarând că aceasta „ar fi o lovitură fatală pentru gradul ridicat de autonomie promis de Beijing pentru Hong Kong”.
Parlamentarii locali pro-democrație numesc aceste planuri pe care China le are ca fiind „sfârșitul Hong Kong-ului”.
„Beijing încearcă să reducă la tăcere vocile critice ale locuitorilor din Hong Kong cu forță și teamă”, a susținut activista pentru democrație, Joshua Wong printr-o postare pe Twitter. „În adâncul lor, protestatarii știu că noi insistăm nu pentru că suntem puternici, ci pentru că nu avem altă opțiune”.
Această dorință a Chinei de a impune legea de securitate a atras critici și din partea președintelui Statelor Unite ale Americii Donald Trump care a avertizat China că Washingtonul va reacționa „foarte puternic”.
Departamentul de Stat al SUA a avertizat, de asemenea, China, afirmând că un grad ridicat de autonomie și de respectare a drepturilor omului sunt esențiale pentru menținerea statutului special în conformitate cu legile SUA, care au ajutat Hong Kong-ul să își mențină poziția de centru financiar mondial.
Consiliul Afacerilor Continentale din Taiwan a cerut vineri Beijing-ului să nu conducă Hong Kong-ul într-o „criză mai mare” din cauza deciziilor de politică greșite.