Henry Kissinger, despre pandemia de coronavirus: „Va modifica pentru totdeauna ordinea mondială”

Henry Kissinger, despre pandemia de coronavirus: Va modifica pentru totdeauna ordinea mondială
Hepta/DPA Images / Christoph Soeder

Fostul secretar de stat american, Henry A. Kissinger, a împărtășit săptămâna trecută punctul său de vedere privind pandemia de COVID-19, spunând că aceasta va modifica pentru totdeauna ordinea mondială.

„Realitatea este că lumea nu va mai fi niciodată aceeași după coronavirus”, a spus Kissinger într-un editorial pentru The Wall Street Journal. „SUA trebuie să-și protejeze cetățenii de boli în paralele cu începerea unor acțiuni urgente de planificare pentru o nouă epocă”, a amai precizat acesta.

Fostul secretar de stat american a precizat la rândul său că lupta împotriva noului coronavirus este similară cu atmosfera specifică unui război mondial.

„Atmosfera suprarealistă a pandemiei COVID-19 mi-a adus aminte de experiența mea de pe front, tânăr fiind înrolat în Divizia 84 Infanterie în timpul ofensivei din Ardeni”, a scris Kissinger. Fiu al unei familii evreiești germane, acesta a intrat în al doilea război mondial. La 16 decembrie 1944, bătălia din Ardeni (Belgia) a continuat mai mult de un an până la 25 ianuarie 1945. A fost ultima misiune contraofensivă majoră pe Frontul de Vest în timpul războiului, care a costat peste 190.000 de vieți.

„Acum, ca la sfârșitul anului 1944, există un sentiment de pericol neobișnuit, care nu se adresează niciunei persoane, ci lovește la întâmplare și cu devastări”, a spus Kissinger. Cu toate acestea, el a subliniat că există o diferență între trecut și timpul nostru. „Rezistența americană a fost apoi consolidată printr-un scop național final. Acum, într-o țară împărțită, este necesar un guvern eficient și prevăzător pentru a depăși obstacolele fără precedent ca mărime și sfera globală ”, a scris el.

Kissinger critică modul în care au acționat statele naționale

El a fost, de asemenea, critic pentru că țările din întreaga lume sunt orientate pentru a-și asigura propria supraviețuire, către soluții exclusiv interne. „Națiunile înfloresc pe convingerea că instituțiile lor pot anticipa calamitatea, pot stopa impactul și restabili ordinea. Când pandemia COVID-19 se va termina, instituțiile multor țări vor fi percepute că au eșuat ”, a spus el.

Politicianul în vârstă de 96 de ani a adăugat că virusul nu cunoaște granițe, deși liderii mondiali încearcă să abordeze criza în principal pe plan național. El a subliniat că soluția nu este un efort pur național, ci o mai mare cooperare internațională.

„În timp ce asaltul asupra sănătății umane va fi – sperăm – temporar, tulburările politice și economice pe care le-a dezlănțuit ar putea dura generații”, a precizat Kissinger.

SUA, epicentrul pandemiei de COVID-19

Coronavirusul a ajuns deja în 210 țări și teritorii de pe tot globul, iar numărul îmbolnăvirilor continuă să crească. Până în prezent, autoritățile naționale din toată lumea au confirmat peste 1,92 milioane de cazuri de COVID-19, în timp ce bilanțul deceselor raportate în rândul pacienților infectați se îndreaptă spre 120.000. Aproape 452.000 de pacienți s-au vindecat.

SUA înregistrează cele mai multe cazuri de COVID-19 confirmate, peste 587.000. Totodată, SUA au înregistrat circa 23.600 de decese.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`