Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a demisionat, împreună cu miniștrii, după discursul lui Vladimir Putin privind Starea Națiunii (VIDEO)

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a demisionat, împreună cu miniștrii, după discursul lui Vladimir Putin privind Starea Națiunii (VIDEO)
Foto: Hepta

Guvernul Rusiei, în frunte cu premierul Dmitri Medvede, a demisionat în bloc miercuri la scurt timp după discursul președintelui rus Vladimir Putin prin care liderul de la Kremlin a anunțat schimbări constituționale importante.

„Stimate Vladimir Vladimirovici, stimați colegi, ați fost cu toții martorii mesajului președintelui Rusiei, Vladimir Vladimirovici, în calitatea lui de președinte, a desemnat nu doar prioritățile activității în țara noastră în următorul an, însă și un șir de schimbări fundamentale în Constituția Rusiei. Aceste rectificări, când vor fi adoptate, cel mai probabil, vor fi efectuate după discuții, așa cum s-a menționat, vor presupune schimbări semnificative nu doar într-un șir de articole ale Constituției, dar și în întregul raport între puteri”, a spus Medvedev la o întrevedere cu Putin după adresarea Adunării Federale.

După ce Vladimir Putin a anunțat că dorește un referendum pentru modificarea Constituției, premierul Medvedev a anunțat că demisionează pentru a îi oferi liderului de la Kremlin posibilitatea de a luat deciziile necesare.

“Puterea executivă, puterea legislativă, puterea judecătorească. În acest context este evident că noi, guvernul Rusiei, trebuie să oferim președintelui țării noastre posibilitatea de a lua toate deciziile necesare. În aceste condiții, presupun, ar fi corect ca în conformitate cu articolul 117 al Constituției Federației Ruse, guvernul rus să demisioneze in corpore”, a menționat el.

Vladimir Putin le-a mulțumit membrilor guvernului pentru activitatea comună, chiar dacă „nu au reușit totul”. De asemenea, liderul rus a spus că în viitorul apropiat se va întâlni cu fiecare membru al cabinetului de miniștri. Deocamdată, le solicită să-și îndeplinească atribuțiile în volum deplin.

Reamintim căVladimir Putina propus miercuri organizarea unui referendum pentru pentru revizuirea Constituţiei cu scopul consolidării puterilor Parlamentului. Cu toate acestea,Rusiava rămâne un sistem prezidențial pe modelul celui pe care îl conduce de două decenii, potrivit Reuters.

„Consider că este necesar de a supune votului cetăţenilor ţării toate amendamentele propuse la Constituţie”, a afirmatVladimir Putinîn discursul său anual privind Starea Naţiunii.

Președintele Rusiei nu a prezentat însă și un calendar privind chemarea rușilor la consultări pentru revizuirea Constituției.

Principală măsură anunţată vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii şefului guvernului pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului.

Potrivit şefului statului, modificările propuse la textul Constituţiei nu afectează principiile fundamentale ale acesteia, prin urmare, ele pot fi aprobate de parlament în cadrul procedurilor în vigoare prin adoptarea de legi constituţionale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`