Guvernul de la Chișinău condus de Maia Sandu riscă să cadă. Socialiștii au înaintat moțiunea de cenzură după ce Executivul și-a angajat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii

Guvernul de la Chișinău condus de Maia Sandu riscă să cadă. Socialiștii au înaintat moțiunea de cenzură după ce Executivul și-a angajat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deputații PSRM au anunțat vineri depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu după ce premierul și-a asumat prin angajarea răspunderii modificarea Legii Procuraturii.

Maia Sandu a decis miercuri modificarea legisalției, la scurt timp după ce rezultatele concursului privind selectarea unui nou Procuror General au fost anulate de către ministrul Justiției, Olesea Stamate, o decizie considerată scandaloasă de către partenerii socialiști de guvernare.

Potrivit noilor modificări legislative, anunțate de Maia Sandu, premierul va numi candidații la funcția de procuror general și va înainta lista Consiliului Superior al Procurorilor. De asemenea, procedura de revocare a procurorului se va face la sesizarea ministrului Justiției, a prim-ministrului sau a președintelui.

Ei vor putea crea o comisie de evaluare a procurorului general, din care vor face parte un fost procuror sau judecător, un expert internațional, și un reprezentant al societății civile, cu o experiență în domeniu de minimum 10 ani și cu o reputație ireproșabilă.

Premierul Maia Sandu a prezentat vineri în Parlamentul d ela Chișinău proiectul privind legea procuraturii pentru care își angajează răspunderea. Ea a declarat că a făcut compromisuri în actuala majoritate, dar are angajamentul de a avea un procuror liber, cu o justiție funcțională.

„Curățarea justiției rămâne scopul numărul unu al activității noastre. Pentru asta avem nevoie de justiție independență, funcțională și adevărată. Reforma justiției nu este moftul meu, e promisiunea pe care am făcut-o oamenilor. Oamenii cer dreptate. Instituțiile statului îți găsesc câte un stăpân nou”, a declarat Maia Sandu.

Imediat după ce premierul Maia Sandu a prezentat prevederile proiectului legislativ, socialiștii au înaintat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, potrivit unui anunț făcut de deputatul socialist, Vasile Bolea.

Deputatul PSRM Vasile Bolea a declarat că fracțiunea PSRM a decis să nu admită proiectul legislativ: „Fracțiunea a decis că asemenea scenariu (votarea Legii în Parlament)nu poate avea loc din diferite motive. Acest proiect de lege este neconstituțional”, a declarat Vasile Bolea.

Mai multe persoane s-au adunat vineri pentru a-și manifesta susținerea pentru premierul Maia Sandu. În acest context, vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari a ieșit în fața manifestanților și a spus că cel mai probabil astăzi va fi depusă o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu.

Criza guvernamentală din interiorul coaliției PSRM-ACUM s-a accentuat după ce Ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a anunţat că va semna un ordin prin care va anula rezultatele concursului de selectare a candidaţilor pentru funcţia de procuror general, asta deşi comisia responsabilă a selectat patru candidaţi, iar Consiliul Superior al Procurorilor urma să aleagă un candidat care să fie timis preşedintelui ţării spre numire în funcţie.

Ministrul Justiţiei a contestat obiectivitatea selectării candidaților, în ciuda faptului că din comisia responsabilă de organizarea acestui concurs a făcut la rândul ei parte.

“Concursul pentru funcția de Procuror General se desfășoară potrivit unor criterii obiective, bazate pe merit, ținîndu-se cont de pregătirea profesională, integritatea și capacitățile acestuia.
Consider ca rezultatele acestui concurs au fost afectate de două vicii esențiale: obiectivitatea și asigurarea integrității candidaților. Comisia nu a avut acces la suficientă informație pentru a asigura o verificare minuțioasă a integrității candidaților la funcția de Procuror general. Unele autorități au refuzat să ne ofere informația solicitată, astfel ne-am bazat, în mare parte, pe informația disponibilă public.

Al doilea aspect, la fel de important, este obiectivitatea aprecierii candidatilor. Multumesc tuturor membrilor comisiei pentru munca depusa in cadrul acestui exercitiu. Intr-adevar a fost un efort semnificativ, care l-au facut pe baza de voluntariat, si apreciem inalt acest fapt. Totusi, analizand punctajele cumulative, am constatat ca un membru al comisiei a apreciat în mod vadit disproportionat unii candidati, in raport cu aprecierea oferita de ceilalti membri ai comisiei. Acest fapt a distorsionat punctajul final, influentand esentialmente rezultatul concursului. Puteți vedea și dvs. acest lucru. Iată tabelul de punctaj”, a anunțat ministrul Justiției.

La rândul ei, Maia Sandu a decis miercuri modificareaLegii procuraturii, prin angajarea răspunderii asupra proiectului legislativ, la scurt timp după ce rezultatele concursului privind selectarea unui nou Procuror General au fost anulate de către ministrul Justiției, Olesea Stamate, o decizie considerată scandaloasă de către partenerii socialiști de guvernare.

Conform constituției Republicii Moldova dacă în termen de 3 zile nu se înregistra o moțiune de cenzură în Parlament împotriva Guvernului, proiectul devenea lege și intra în vigoare. Însă, în ciuda apelurilor făcute de către partenerii externi occidentali ai Republicii Moldova, socialiștii au depus o moțiune de cenzură, care urmează să fie dezbătută și apoi supusă la vot. Dacă moțiunea de cenzură are susținerea majorității deputaților, Guvernul pică.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`