Guvernatorii celor mai afectate state SUA au intrat într-un clinci cu președintele Donald Trump, în condițiile în care liderul de la Casa Albă susține că aceștia dețin suficiente teste pentru coronavirus și că ar trebui să repornească economiile cât mai repede, în timp ce sunt anunțate tot mai multe proteste împotriva ordinelor de rămânere în casă, relatează Reuters.
„Cred că administrația (n.r. – Trump) încearcă să accelereze procesul de testare, întreprinde niște acțiuni legate de laboratoarele private”, spune guvernatorul republican din Maryland, Larry Hogan, într-un interviu pentru CNN. „Dar să încerci să grăbești lucrurile, să spui că guvernatorii au destule teste și că ar trebui pur și simplu să treacă la testare, că nu-și fac treaba cumva, este absolut fals”.
Guvernatorul democrat din Virginia, Ralph Northam, susține că solicitările venite din partea lui Donald Trump și a vicepreședintelui Mike Pence, cum că statele ar avea suficiente teste, sunt „deluzorii”.
Regiunile Maryland, Virginia și Washington DC continuă să confirme tot mai multe cazuri de COVID-19, deși epicentrul epidemiei din SUA, New York, pare să fi intrat pe o pantă descendentă. Boston și Chicago sunt foarte aproape să devină și ele focare de infecție, cu bilanțuri tot mai mari la nivel de cazuri noi și decese în ultima vreme.
Anumite state, printre care Ohio, Texas și Florida, au anunțat că obiectivul lor este să redeschidă anumite sectoare ale economiei, poate că începând cu 1 mai sau chiar mai devreme, dar par să păstreze atitudini prudente.
Îndrumările lui Trump privind repornirea economiei SUA recomandă ca statele să înregistreze timp de 14 zile consecutiv o scădere a numărului de cazuri noi, urmând ca abia apoi să înceapă ridicarea graduală a restricțiilor de carantină. Totuși, criticii președintelui susțin că acesta pare să îi încurajeze pe protestarii ce se opun statului în casă, cu o serie de mesaje pe Twitter, în care le cere „să elibereze” Michigan, Minnesota, Virginia – toate conduse de guvernatori democrați.
SUA sunt națiunea care, până la ora actuală, a confirmat cele mai multe cazuri de COVID-19, peste 730.000, raportând circa 39.000 de decese legate de coronavirus.
Chiar și așa, în Texas, Wisconsin, Ohio, Minnesota, Michigan și Virginia au apărut deja primele proteste, în care demonstranții cer renunțarea la ordinele de rămânere în casă. Spre exemplu, sâmbătă, câteva zeci de manifestanți s-au adunat în Austin, capitala statului Texas, scandând „SUA! SUA!” sau „Lăsați-ne să muncim!”. Vestea vine în contextul în care, în ultima lună, peste 22 de milioane de americani au completat cererile de șomaj tehnic.