Germania a început, în cursul zilei de luni, ridicarea treptată a unor restricții impuse de către starea de urgență, obținând un „succes intermediar fragil” în fața pandemiei de coronavirus, după cum a a declarat cancelarul Angela Merkel.
Cu toate acestea, regulile privind interzicerea adunărilor cu mai mult de două persoane şi păstrarea unei distanţe minime de 1,5 metri în locurile publice rămân în vigoare.
Spre exemplu, statul Saxonia a declarat că va combina relaxarea normelor de blocare cu obligația ca oamenii să poarte măști pe transportul public și în magazine, fiind astfel primul stat german care a introdus o astfel de cerință.
Cancelarul Angela Merkel a clarificat zvonurile potrivit cărora ar fi posibilă o ridicare totală a restricţiilor în Germania, negând acest lucru și afișându-se ”foarte preocupată” de nerespectarea regulilor de distanţare socială.
„Ceea ce contează acum este evoluţia situaţiei până la 30 aprilie, data de expirare a regulilor actuale de protecţie”, a declarat cancelarul, menționând că probabil va trebui ca națiunea să aştepte până la data de 8 sau 9 mai pentru a afla dacă, pe lângă redeschiderea treptată a şcolilor pe 4 mai, vor fi posibile și alte ridicări ale restricţiilor.
Astfel, retailerii ale căror magazine au o capacitate de până la 800 de metri pătrați vor putea redeschide centrele comerciale săptămâna viitoare, împreună cu dealerii de mașini și de biciclete și librăriile, iar frizeriile se pot redeschide odată cu școlile, pe 4 mai.
Potrivit celor mai recente date, Germania a raportat 141.672 de cazuri confirmate cu coronavirus (1.175 doar în 24 de ore) şi 4.404 de decese cauzate de COVID-19, notează institutul Robert Koch, agenția responsabilă cu controlul bolilor.
Cu câteva zile în urmă, Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a declarat că focarul de coronavirus a devenit din nou „controlabil și gestionabil”, deoarece numărul de pacienți care s-au recuperat a fost mai mare decât numărul de noi infecții în fiecare zi din această săptămână, punctând totodată că sistemul de asistență medicală „nu a fost în niciun moment copleșit”.
De asemenea, Lothar Wieler, președintele Institutului Robert Koch, a declarat că rata de reproducere sau transmitere a virusului din Germania a scăzut sub 1, iar Germania a rezistat foarte bine la primul val al pandemiei.
„Măsurile luate sunt eficiente”, a mai declarat președintele RKI, care a subliniat că în Germania criza provocată de COVID-109 ar putea fi depășită după weekendul de Paște.
Cu toate acestea, impactul pandemiei de COVID-19 se va resimți mult timp de acum încolo, în numeroase aspecte.
În acest sens, Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a precizat că este „o situație care este mai gravă decât orice am experimentat în perioada postbelică”.
Comisia Europeană a oferit recomandări statelor membre privind renunțarea treptată la restricțiile impuse pe fondul pandemiei de COVID-19, precizând că este importantă planificarea acțiunilor pas cu pas, astfel încât măsurile ar trebui să fie retrase în mai multe etape, lăsându-se suficient timp între acestea pentru a evalua impactul măsurilor.
La nivel mondial, peste 2,4 milioane de persoane din 210 țări și teritorii de pe glob au fost infectate cuCOVID-19. Bilanțul victimelor a ajuns la peste 165.000, în timp ce numărul celor care s-au vindecat de infecția cu SARS-CoV-2a trecut de 625.0000.