Germania începe să se redeschidă, dar ritmul stârnește tensiuni între landuri și administrația Merkel. Mai multe regiuni au început să relaxeze restricțiile după propriile strategii

Germania începe să se redeschidă, dar ritmul stârnește tensiuni între landuri și administrația Merkel. Mai multe regiuni au început să relaxeze restricțiile după propriile strategii
foto: Hepta.ro / DPA Images / Kay Nietfeld

Germania a făcut un nou pas spre revenirea la standardele de viață normală de dinaintea crizei coronavirus, luni, când muzeele și frizeriile și-au reluat activitatea sub condiții stricte de limitare a răspândirii de COVID-19, bisericile și-au redeschis porțile pentru credincioși, iar angajații mai multor fabrici de mașini au revenit la lucru, relatează Reuters.

Ritmul în care se redeschide Germania, motiv de dispută între landuri și administrația Merkel

Totuși, la mai mult de o lună de momentul în care Germania suspenda activitățile non-esențiale de orice fel, într-o încercare de a limita răspândirea noului coronavirus, politicienii responsabili de cea mai mare economie a Europei se află într-un moment de cumpănă cu privire la cât de departe și cât de rapid să se miște cu relaxarea restricțiilor.

Guvernul condus de Angela Merkel resimte o presiune tot mai mare din partea grupurilor de afaceri, dar și de la anumite administrații regionale, care cer o repornire mai rapidă a economiei. Cancelarul Angela Merkel a avertizat că o redeschidere prea bruscă riscă să genereze un al doilea val de infecții cu SARS-CoV-2, dar chiar și așa o serie de landuri au început să pună în scenă strategii proprii.

Redeschiderea mai multor puncte de trecere a frontierei cu Franța, care a renunțat la obligativitatea carantinei pentru cetățenii UE, a dat un nou impuls apelurilor la accelerarea procesului. În est, Polonia a redeschis și ea o serie de vămi pentru angajații transfrontalieri.

Comparativ cu alte economii majore din UE, Germania a fost considerată un model de succes în încetinirea răspândirii COVID-19 – se estimează că, în medie, fiecare 100 de purtători de coronavirus vor infecta, la rândul lor, doar alți 74, cu mult sub pragul de 100, care ar fi atras după sine impunerea de noi restricții. Chiar și așa, Angela Merkel se teme că o eventuală cursă între diferite landuri privind redeschiderea motoarelor economice ar putea șterge succesul acumulat până acum.

Un studiu elaborat de Universitatea din Bonn, care a cercetat situația din Heinsberg, orașul din Renania văzut de mulți drept cel mai mare focar de infecție al Germaniei, a estimat că în jur de 1,8 milioane de nemți ar putea să aibă deja COVID-19 – un număr de 10 ori mai mare decât bilanțul cazurilor confirmate, într-un semn ce ar putea arăta cât de rapid se răspâdește boala infecțioasă dacă nu este ținută sub control.

Anumite landuri au început să relaxeze restricțiile după propria strategie

În Renanian de Nord – Westfalia, cel mai populat land al Germaniei, cu dimensiuni comparabile cu cele ale Țărilor de Jos, Joachim Stamp, ministrul pentru familie, a anunțat că va redeschide grădinițele în mod unilateral dacă nu va reieși din nicio reglementare la scară națională din întâlnirea planificată cu Angela Merkel pentru miercuri.

În estul Germaniei, unde există mai puține cazuri confirmate de COVID-19, administrația landului Saxonia-Anhalt a mers și mai departe, devenind primul care revocă interdicția grupurilor mai mari de două persoane – grupurile de cinci persoane sunt acum permise.

La rândul ei, administrația din Saxonia Inferioară a anunțat planuri pentru redeschiderea restaurantelor, începând cu lunea viitoare, lăsând practic fără conținut decizia ce ar trebui luată miercuri pentru toată Germania.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie