Peter Altmaier, ministrul german al Economiei, a declarat că „economia Germaniei își va reveni începând din octombrie după pandemie”, citează Reuters.
„Sunt sigur că încetinirea economiei noastre poate fi oprită după pauzele din vară și că, începând cu luna octombrie, economia poate începe din nou să crească în Germania”, a declarat ministrul precizând că în timp ce economia s-ar micșora cu 6% în 2020, o creștere cu peste 5% ar fi posibilă în 2021.
„Obiectivul ar fi ca economia să atingă nivelul de ocupare a forței de muncă de dinaintea crizei până în 2022 și să înceapă să crească anagajările după această dată”, a mai punctat Altmaier.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Angela Merkel, cancelarul Germaniei, doresc ca statele membre ale UE să ajungă cât mai repede la un consens cu privire la planul european de relansare economică și au pus presiune pe partenerii lor comunitari.
„Există o imensă presiune a timpului, dar această criză este cea care dictează viteza. Fiecare zi contează şi, pentru a reuşi această sarcină gigantică, trebuie ca fiecare stat membru să privească dincolo de micile sale interese”, a afirmat Ursula von der Leyen, potrivit AFP citată de Agerpres.
„Ar fi bine să se ajungă la un acord în iulie. Dacă avem nevoie de mai mult timp, aceasta nu ar fi alegerea bună, dar ar trebui să continuăm să lucrăm. (…) Trebuie să ajungem la un acord în cursul verii, nu îmi pot imagina absolut deloc o altă opţiune”, a spus Angela Merkel.
Planul european de relansare economică, care în forma propusă de Comisia Europeană prevede o alocare de 33 de miliarde de euro pentru România (a 7-a la nivelul UE), are drept principale beneficiare țările din zona de sud, care sunt cele mai afectate de criza COVID-19, dar s-a lovit de rezervele altor state membre, precum Țările de Jos, Austria, Suedia și Danemarca.
Începând cu data de 1 iulie, Germania a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.
Acest schimb se va face într-un context nemaiîntâlnit, în care blocul comunitar se confruntă cu epidemia de coronavirus, situație pe care cancelarul Germaniei intenționează să o controleze, scrie Jakarta Post.
Germania nu a mai deţinut preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene din 2007. Deși proiectele președinției cuprind Pactul Ecologic European (‘Green Deal’), problema migraţiei sau relaţiile cu China şi SUA, prioritar va fi contextul actual, și anume criza economică generată de noul coronavirus.
Recent, cancelarul german a făcut apel la solidaritate și cooperare în cadrul Uniunii Europene, spunând că Europa trebuie să lucreze împreună, potrivit euronews.com.
„Pandemia de coronavirus a bulversat lumea noastră, la fel şi planurile preşedinţiei germane. Primele reflexe, inclusiv ale noastre, au fost mai degrabă naţionale şi nu întotdeauna europene. Europa are nevoie de noi, întrucât noi avem nevoie de Europa. Neadoptarea planului de relansare va agrava toate problemele şi va alimenta populismul. Un şomaj foarte ridicat într-o ţară poate dezvolta o putere politică explozivă. Ameninţările pentru democraţie ar fi atunci mai mari”, a declarat Angela Merkel, punctând faptul că „UE se confruntă cu „cea mai mare provocare din istoria sa”.