După Germania, și Franța și Italia suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca. Decizia, luată până acum de 11 țări

După Germania, și Franța și Italia suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca. Decizia, luată până acum de 11 țări
Foto: Hepta - Zuma Press / Thiago PrudêNcio

UPDATE, 15 martie, ora 19.48:Spania va suspenda vaccinarea anticoronavirus cu serul produs de AstraZeneca, susțin surse citate deEl Pais. Decizia nu a fost încă prezentată oficial. Ministrul Sănătății, Carolina Darias, ar urma să facă anunțul în acest sens. Hotărârea ar fi fost luată, la fel ca în alte state europene, din motive de precauție.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Franța suspendă vaccinarea anti-COVID-19 cu serul dezvoltat de AstraZeneca, în așteptarea unei evaluări din partea Agenţiei Europene a Medicamentului, a anunțat președintele Emmanuel Macron. Evaluarea urmează să aibă loc marți. Măsura a fost prezentată ca fiind una de precauție.

Agenţia italiană a Medicamentului (AIFA) a transmis și ea că a decis, cu titlu de precauţie, să interzică utilizarea vaccinului de la AstraZeneca pe tot teritoriul țării, în așteptarea aceleiași decizii.

Duminică, autorităţile din regiunea italiană Piemont au suspendat utilizarea dozelor din lotul ABV5811 primit de la AstraZeneca, în contextul în care un profesor a murit la o zi după ce a primit prima doză, circumstanțele fiind încă neclare.Ulterior, procurorii au dispus sechestrarea unui lot de 393.600 de doze de vaccin. Săptămâna trecută, magistrații din Sicilia ordonaseră sechestrarea unui alt lot de la AstraZeneca, după moartea subită a doi bărbaţi care fuseseră vaccinaţi recent.

Luni, și Germania a decis suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca. Autoritățile federale au invocat recomandarea făcută de Institutul Paul Ehrlich, forul național care monitorizează siguranța serurilor imunitare, arată un comunicat de presă emis luni de ministerul german al sănătății,

Agenţia Europeană a Medicamentului urmează să investigheze cazuri de tromboză apărute la unele persoane care au primit vaccinul AstraZeneca.

Până acum, autorităţile din Danemarca, Norvegia, Islanda, Olanda, Irlanda, Germania, Franța, Italia, Olanda, Indonezia, Bulgaria au stopat temporar vaccinările cu AstraZeneca, ser care a fost asociat într-o manieră neconcludentă cu riscul de formare a unor cheaguri sangvine.

Recomandarea OMS în privința folosirii vaccinului AstraZeneca / Reacția companiei

Totul în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății a făcut, luni, un apel la țările lumii să nu întrerupă imunizarea cu vaccinul AstraZeneca.

„Conform ultimelor date, nu există dovezi că incidentele au fost cauzate de vaccin și este important ca aceste campanii de vaccinare să continue ca să putem salva vieți și să oprim apariția cazurilor grave”, a spus purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

La rândul ei, compania AstraZeneca a transmis că nu există dovezi științifice care să ateste o legătură între vaccinarea cu serul produs de ea și un risc crescut de tromboze. Totuși, AstraZeneca a susținut că va reanaliza toate datele disponibile. Deja a făcut o revizuire a datelor pe care le are în cazul celor peste 17 milioane de persoane care au fost vaccinate deja în Marea Britanie și Uniunea Europeană, iar până acum nu au fost găsite dovezi ale unui risc crescut de tromboze, embolie pulomonară sau trombocitopenie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`