CORONAVIRUS | Franţa nu exclude revenirea la regimul restrictiv, deși abia a relaxat o parte dintre măsuri

Foto: pixabay.com

Începând cu 11 mai, măsurile restrictive din Franța s-au relaxat, țara începând să își revină treptat.

Magazinele s-au redeschis, iar cetățenii au fost lăsați să circule liber, fără să fie nevoiți să aibă asupra lor declarații pe proprie răspundere, dar fiind obligați să poarte mască de protecție în trasportul public.

Șaptesprezece priorități au fost identificate pentru a scoate Franța din blocaj, printre care redeschiderea școlilor, a industriei, a transportului public, furnizarea de măști și produse igienizatoare, precum și o politică de testare masivă.

Cu toate acestea, președintele Republicii, Emmanuel Macron, a afirmat că „Franța nu revine brusc la o viață normală odată cu sfârșitul carantinei”, precizând, totodată, că revenirea la o viață normală va fi una graduală, pe mai multe faze, darta de 11 mai fiind una dintre ele.

Franţa ar putea reveni la restricțiile inițiale

Jean Castex, responsabil de coordonarea strategiei de ieşire din izolare a țării, a afirmat, în prima zi post-izolare, că autoritățile nu exclud revenirea la regimul restrictiv, optând pentru „reversibilitatea măsurilor”, în cazul în care epidemia de coronavirus o va lua din nou pe o pantă ascendentă.

„O reintrare în izolare în regim de urgenţă trebuie anticipată. În absenţa, pe termen scurt, a unui vaccin sau a unei soluţii curative, populaţia franceză rămâne vulnerabilă la o revenire a epidemiei”, a transmis acesta, într-un raport publicat luni.

Declarațiile vin mai ales după ce ziarul „Le Monde” a publicat imagini cu aglomeraţia de la metrou, după 54 de zile de izolare.

Starea de urgență sanitară, prelungită cu încă două luni

Statul francez a decis prelungirea stării de urgență sanitară cu încă două luni. Astfel, restricțiile vor rămâne în vigoare până la data de 10 iulie, a anunțat Ministrul Sănătății, Olivier Veran, potrivit Le Figaro.

Cu toate acestea, prelungirea nu a modificat și data stabilită pentru reducerea măsurilor restrictive, programată pentru 11 mai.

Decizia a fost luată deoarece ridicarea totală a restricțiilor pe 23 mai (data comunicată inițial) “ar fi prematură”, potrivit autorităților, riscurile de revenire a epidemiei fiind „dovedite în cazul întreruperii bruște a măsurilor în vigoare”.

“Miza următoarelor luni va fi sa învățăm să traim cu virusul”, a declarat și premierul francez Edouard Philippe, precizând totodată că, pentru ca faza relaxării să funcționeze, Franța va avea ca scop testarea tuturor celor care au fost în contact cu cineva infectat de coronavirus, obiectivul guvernului de la Paris fiind acela de efectuare a 700.000 de teste pe săptămână, începând cu 11 mai.

„Odată ce o persoană s-a dovedit pozitivă, vom începe să identificăm și să testăm toți acei, simptomatici sau nu, care au avut un contact strâns cu ei. Toate aceste cazuri de contact vor fi testate și li se va cere să se izoleze timp de 14 zile”, a spus Philippe.

Franţa este a şasea cea mai afectată ţară din lume de noul coronavirus, înregistrând aproape 177.000 de cazuri de infectare până în prezent, dintre care aproape 26.400 de decese.

La nivel mondial , 4,1 milioane de oameni au fost testați pozitiv cu COVID-19, peste 47.000 dintre aceștia fiind în stare gravă.

De asemenea, bilanțul deceselor a depășit 283.000 de persoane, iar numărul cazurilor vindecate se apropie de 1,5 milioane de oameni, la nivel mondial.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie