Franța extinde starea de urgență sanitară pentru două treimi din populație: ” Al doilea veal este în plină desfășurare. Situația e foarte gravă”

Franța extinde starea de urgență sanitară pentru două treimi din populație:  Al doilea veal este în plină desfășurare. Situația e foarte gravă
Sursa Foto: Twitter

Franța și-a extins joi, la aproximativ două treimi din populație, starea de urgență sanitară, iar ministrul belgian de externe a fost internat în terapie intensivă cu COVID-19, pe măsură ce al doilea val de pandemie a crescut în toată Europa.

Prim-ministrul francez Jean Castex a anunțat o restricție impusă săptămâna trecută Parisului și alte opt orașe vor fi extinse la încă 38 de departamente, limitând astfel activitatea a peste 46 de milioane de locuitori francezi din 67 de milioane. Aceștia vor trebui să stea în case de la ora 21:00 până la ora 06:00.

„Un al doilea val al epidemiei de coronavirus este acum în desfășurare în Franța și Europa. Situația este foarte gravă ”, a declarat Castex la o conferință de presă.

La scurt timp după ce măsurile au fost anunțate, autoritățile franceze din domeniul sănătății au raportat un record de 41.622 de cazuri confirmateîn 24 de ore, ceea ce a ridicat totalul cumulat la 999.043.

Potrivit unui bilanț publicat de Reuters, miercuri s-a înregistrat cel mai mare total de infecții raportate într-o singură zi din întreaga lume, cifra ajungând la 423.290 de cazuri.

În Spania, care săptămâna aceasta a devenit prima țară europeană care a trecut de 1 milion de cazuri, ministrul Sănătății Salvador Illa a declarat că epidemia este acum „scăpată de sub control” în multe zone.

După ce Europa pare să fi câștigat o măsură de control asupra epidemiei după blocajele dramatice din martie și aprilie, o creștere a cazurilor din ultimele săptămâni a pus continentul din nou în centrul crizei.

În timp ce spitalizările și decesele nu au depășit până acum sistemele de sănătate, așa cum au făcut-o în timpul valului inițial la începutul acestui an, autoritățile din multe țări se îngrijorează că situația atinge rapid un punct de vârf.

Germania, care a raportat mai mult de 10.000 de cazuri zilnice pentru prima dată, a extins avertismentele de călătorie pentru Elveția, Irlanda, Polonia, cea mai mare parte a Austriei și regiunile italiene, inclusiv Roma.

„Încă avem șansa de a încetini o răspândire suplimentară a virusului”, a declarat Lothar Wieler, de la Institutul Robert Koch, agenția din Germania pentru boli infecțioase.

Peste 5,3 milioane de oameni din toată Europa au contractat boala și peste 204.000 au murit, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Aceasta se compară cu 8,4 milioane de cazuri în Statele Unite și 7,7 milioane în India.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`