Franța: Autoritățile sanitare recomandă administrarea unei singure doze de vaccin în cazul persoanelor care au fost infectate cu coronavirus

Franța: Autoritățile sanitare recomandă administrarea unei singure doze de vaccin în cazul persoanelor care au fost infectate cu coronavirus
Foto: Pixabay.com

Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) din Franța a emis un aviz favorabil cu privire la administrarea unei doze unice de vaccin anti-COVID-19 în cazul persoanelor care au fost deja infectate cu noul coronavirus. Decizia luată vineri de autoritățile sanitare din Hexagon se bazează pe faptul că cei care au trecut prin boală ”au dezvoltat deja o memorie imună în timpul infecției”, iar pentru ei doza unică de ser anti-COVID ar urma să acționeze ”ca un rapel”, spun specialiștii, potrivit francetvinfo.fr.

Franța, prima țară în care se recomandă o singură doză de vaccin anti-COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală

Franța devine astfel primul stat în care autoritățile recomandă această schemă de vaccinare. Dacă măsura va fi pusă în aplicare, Franța ar putea economisi câteva milioane de doze de vaccin.

„Imunitatea naturală este relativ lungă, nivelul de anticorpi persistând cel puțin șase până la opt luni. Deci, este ca și cum infecția ar fi servit ca primă doză”, a explicat Paul Loubet, specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar Nîmes pentru sursa citată.

Reprezentanții HAS recomandă ca vaccinarea persoanelor care au suferit de COVID-19 să aibă loc la cel puțin trei luni după boală, preferabil chiar la o distanță de șase luni de la vindecare.

Sursa citată mai menționează că datele disponibile în acest moment nu provoacă îngrijorări în ceea ce privește administrarea a două doze de vaccin persoanelor care au fost infectate cu coronavirus.

Care sunt explicațiile specialiștilor

Cei care au fost diagnosticați cu COVID-19 par să dezvolte o concentrație semnificativă de anticorpi după o doză de vaccin, potrivit unor studii ale căror rezultate au fost rezumate de British Medical Journal.

Primul studiu a evaluat răspunsurile imune ale 109 pacienți, dintre care 41 au contractat deja SARS-CoV-2. La două săptămâni după vaccinarea cu serul Pfizer sau Moderna, aceștia au prezentat o concentrație de anticorpi de până la zece ori mai mare decât cea observată la persoanele care nu au fost niciodată infectate cu coronavirus. Un al doilea studiu a măsurat răspunsul imun indus de o singură doză la 59 de persoane. Și în acest caz, persoanele care au fost deja infectate aveau un nivel mai mare de anticorpi decât celelalte.

Posibila implementare a acestei reguli impune însă lămurirea unor aspecte. Astfel se pune întrebarea cum anume ar putea fi indetificare toate persoanele care au trecut deja prin boală și dacă s-ar impune testarea în cazul pacienților pentru care nu există un istoric medical concludent.

Recent, Franțaa prelungit starea de urgență sanitară la nivel național până la 1 iunie 2020 pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:33 - SPP: 6 candidați la prezidențiale au solicitat și le este asigurată protecție
14:32 - INS anunță dezastrul: În România se accentuează fenomenul de îmbătrânire demografică
14:15 - Nicole Kidman spune că „rezistă cu greu” după moartea mamei ei: „Mi-aș dori ca mama să fie aici”
14:09 - Ce au discutat Vladimir Putin și Elon Musk în secret. Îngrijorări serioase privind securitatea internațională
14:06 - 7 persoane arestate pentru amenințări cu moartea împotriva directorului artistic de la Jocurile Olimpice. Thomas Jolly, acuzat că a batjocorit un moment sacru pentru creștini
13:55 - Patru astronauți blocați în Spațiu, pe ISS, după problemele tehnice ale Starliner, s-au întors în sfârșit pe Pământ
13:40 - Rareș Bogdan: România trece prin transformări uluitoare. Nu ne putem permite să pierdem bani din PNRR și nici să fragilizăm această graniță unde suntem ostași străjeri pentru Europa și NATO (VIDEO)
13:39 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este inadmisibil să vii din serviciile secrete să intri în politică sau foști politicieni să intre în serviciile secrete”
13:19 - Rareș Bogdan: Avem cel mai pregătit om care să asigure echilibru în următoarea perioadă de cinci ani de zile a României, generalul Ciucă. Alianța dintre PSD și AUR nu e o curiozitate pentru noi (VIDEO)
13:18 - Un senator din SUA a murit la câteva săptămâni după ce a căzut într-o piscină goală în timp ce conducea o mașină de tuns iarbă. El va apărea pe buletinele de vot