Fostul rege al Spaniei, protagonistul unei noi anchete judiciare. Juan Carlos este acuzat de spălare de bani

Fostul rege al Spaniei, protagonistul unei noi anchete judiciare. Juan Carlos este acuzat de spălare de bani
Foto: Hepta

Juan Carlos, fostul rege al Spaniei, aflat în exil din luna august, este protagonistul unei noi anchete judiciare (a treia), pentru infracțiunea de spălare a banilor.

Juan Carlos, fostul rege spaniol, anchetat pentru spălare de bani

Juan Carlos a avut un rol important în tranziţia Spaniei către democraţie, după dictatura lui Francisco Franco. În 2014, el a abdicat în favoarea fiului său, Felipe.

În urmă cu câteva zile, s-a demarat o investigație a conturilor bancare care ar fi fost alimentate cu bani din surse suspecte.

„Există o a treia anchetă care vizează regele, deschisă după un raport al serviciului de prevenire a spălării banilor și încredințată Curții Supreme, singură împuternicită să judece un fost suveran”, a declarat presei procurorul general Dolores Delgado, care nu a specificat încă circumstanțele sau motivele ce stau la baza acestei noi anchete.

Juan Carlos a fugit din Spania în Republica Dominicană

La începutul lunii august, fostul rege al Spaniei a anunțat că pleacă din țară, dar că vrea să-și păstreze titlul de rege emerit. Acesta s-a refugiat în Republica Dominicană.

În vreme ce unii susțin că fostului rege i se face o nedreptate, alții afirmă că Juan Carlos e un laș și că instituția monarhiei nici nu-și mai are rostul în secolul XXI.

„Tratăm cu respect motivele ce stau în spatele deciziei casei regale, aceea de a se distanța de presupuse comportamente contestabile și condamnabile din partea unui membru al acesteia. Instituțiile nu ar trebui judecate, oamenii ar trebui judecați. În acest caz, Juan Caros a spus clar că e la dispoziția sistemului judiciar dacă va fi nevoie, la fel ca orice alt cetățean spaniol. Cred că răspunsul e potrivit pentru o democrație robustă”, a declarat Pedro Sanchez, președintele Guvernului spaniol.

„Denunț plecarea lui Juan Carlos de Borbon, care a fost tolerată de Guvernul spaniol… Ar trebui să-l facă pe orice democrat să se rușineze. Pune la îndoială angajamentul guvernului și a monarhiei de a-și asuma responsabilitățile”, a reacționat de partea cealaltă Quim Torra, liderul Cataloniei.

Amintim, în iunie, Curtea Supremă a Spaniei a anunţat deschiderea unei anchete asupra fostului rege într-un caz de corupţie. Justiția spaniolă și elvețiană investighează transferurile sale de bani dintre o fundație din Panama și un cont al său din Elveția. Fostul monarh ar fi ascuns, prin aceste legături, 65 de milioane de euro, bani obținuți din partea Arabiei Saudite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`