Fostul ofițer de poliție din Minneapolis Derek Chauvin, care e acuzat că l-a omorât pe George Floyd, se prezintă în fața instanței de judecată, luni, potrivit Reuters. În vârstă de 44 de ani, el a fost arestat în 29 mai, la patru zile distanță de momentul când imobiliza un suspect afro-american – care ar fi folosit bani falși la un magazin local – stând cu genunchiul pe gâtul său timp de 8 minute și 46 de secunde. Cetățeanul de culoare a murit, iar episodul a stârnit un val de proteste masive în SUA, dar și în mai multe țări europene.
Inițial, Derek Chauvin a fost acuzat de crimă de gradul al treilea, dar anchetatorii l-au inculpat pentru crimă de gradul al doilea. Alți trei foști colegi de-ai săi, J. Alexander Kueng, Tou Thao și Thomas Lane, au fost la rândul lor inculpați că ar fi fost complici la crimă.
Cauțiunea pe numele lui Chauvin a fost fixată la circa 1 milion de dolari. Chauvin și Thao (34 de ani) rămân în custodia autorităților, în timp ce Kueng (26 de ani) și Lane (37 de ani) au fost eliberați, după ce și-au achitat cauțiunea.
Înfățișările de luni din Minneapolis nu sunt transmise video, în urma unei decizii luate de justiție vineri. Derek Chauvin va participa la audiere prin videoconferință, în timp ce ceilalți trei inculpați se vor prezenta în fața instanței în persoană.
SUA au fost marcate de proteste masive după moartea lui George Flody, cu manifestanți reclamând un presupus rasism sistemic și cerând reforma poliției. Cu toate acestea, pe alocuri, demonstrațiile au degenerat în jafuri și vandalizări de patrimoniu cultural, ceea ce a determinat multe persoane să afirme că manifestațiile au fost deturnate în scopuri ideologice sau pur electorale.
Unul dintre cei care au adoptat această poziție este președintele american Donald Trump, care susține că mișcarea de extremă stânga Antifa este în spatele violențelor de la proteste. De altfel, liderul de la Casa Albă a anunțat că entitatea va fi înscrisă pe lista organizațiilor teroriste și a semnat un ordin executiv pentru a proteja patrimoniul cultural al țării.
Controverse au existat și la protestele similare din Europa, unde statuile mai multor personalități istorice de anvergură au fost vandalizate de mulțimile furioase. Este și cazul monumentului închinat lui Winston Churchill, fostul premier care a condus Regatul Unit în prima victorie majoră europeană în fața Germaniei naziste, din Piața Parlamentului britanic.
Episoade de același gen au avut loc și la statuia lui Cristofor Columb, navigatorul căruia îi este atribuită descoperirea Americii, sau chiar ale unora dintre Părinții Fondatori ai SUA.