Femeile „slabe” care și-au unit forțele să-l dea jos pe ultimul dictator al Europei (VIDEO)

Femeile „slabe” care și-au unit forțele să-l dea jos pe ultimul dictator al Europei (VIDEO)
Captură Video Euronews

Considerat odată de Statele Unite ca fiind ultimul dictator al Europei, Alexandr Lukașenko este președintele statului Belarus de mai bine de 25 de ani, iar în august este așteptat să-și prelungească mandatul într-un nou scrutin prezidențial. Manifestațiile declanșate împotriva sa în ultimele zile au fost înăbușite, sute de oameni fiind arestați. Cei care și-au anunțat intenția de a-l înfrunta luna viitoare au ajuns și ei după gratii. În această stare tot mai sufocantă, trei femei, despre care chiar Lukașenko a spus că sunt prea „slabe” pentru a-l concura, și-au unit forțele să-l arunce în istorie.

Alegeri prezidențiale în Belarus. Femeile care îl înfruntă pe Alexandr Lukașenko

Belarus stă pe un butoi de pulbere chiar când Alexandr Lukașenko se pregătește să-și mai asigure un mandat de președinte. Oamenii sunt furioși din cauza modului în care autoritățile au înțeles să gestioneze epidemia de coronavirus. Se mai adaugă îngrijorările față de situația economică și încălcările repetate ale drepturilor omului.

Toți cei care au anunțat că vor să candideze la prezidențiale împotriva lui Lukașenko fie au rămas fără acest drept, fie au ajuns în închisoare. Două dintre soțiile lor și o membră a staffului de campanie al unuia dintre ei au decis să intervină, informează Reuters.

Svetlana Tikhanouskaya și-a anunțat candidatura la scrutinul din 9 august după ce soțul ei, Syarhei, un popular blogger care a făcut campanie împotriva lui Lukașenko, a fost arestat în luna mai. Ea spune că acuzațiile ce-i sunt aduse sunt niște fabulații. Poliția susține că a găsit 900.000 de dolari, bani nejustificați, într-una din canapelele lor. Tikhanouskaya, în schimb, afirmă că nu știa nimic despre bani.

Alegerile prezidențiale din Belarus vor avea loc pe 9 august. Observatorii occidentali nu-și fac nicio speranță că scrutinul va fi liber și corect. O delegație a Uniunii Europene a anunțat luna aceasta că excluderea a doi rivali ai lui Lukașneko „subminează per-total corectitudinea și natura democratică a alegerilor”.

Totuși, analiștii susțin că și dacă Lukașenko își va asigura un nou mandat, Tikhanouskaya și aliatele ei sunt bine plasate pentru a conduce o mișcare de protest.

În noua sa calitate de candidat, Tikhanouskaya a anunțat că prioritatea ei este să-i elibereze pe toți cei care au fost condamnați politic și să declanșeze reluarea scrutinului prezidențial, astfel încât să poată candida cei cărora li s-a interzis acest drept.

Duminică, ea a strâns cel mai mare miting electoral al Opoziției pe care l-a văzut Belarusul în ultimele decenii.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sursă Video: Euronews

Cetățenii din Belarus „nu vor să mai trăiască în sărăcie, vor să traiască într-o țară liberă, în care oamenii nu sunt ridicați de pe stradă, urcați în mașinile de poliție și trimișila închisoare din motive inventate”, a declarat ea.

Tikhanouskaya este susținută de alte două femei din campanii diferite ale Opoziției.

Maria Kolesnikova este membră a staffului de campanie a lui Viktor Babariko, reținut și acuzat de infracțiuni financiare. Veronika Tsepkalo este soția lui Valery Tsepkalo, fost ambasador în Statele Unite, căruia i s-a interzis să candideze după ce Comisia Electorală Centrală a anulat mai multe semnături de susținere din cele de care avea nevoie pentru a participa la scrutin.

Cele trei femei participă împreună la evenimente. Unii glumesc spunând că seamă cu o trupă de rock și le cer să-și facă împreună selfie-uri.

Alexandr Lukașenko a declarat că el respectă femeile, dar „societatea nu este destul de matură să voteze o femeie”. Povara incredibilă a președinției ar face o femeie „să cedeze, săraca de ea”, a mai spus acesta.

Alexandr Lukașenkoși Vladimir Putin

Sursă Foto: Hepta – Mikhail Klimentyev

Tikhanouskaya și-a trimis deja copiii în străinătate, într-un loc necunoscut, după ce a primit amenințări anonime că îi vor fi răpiți dacă nu renunță la campanie.

Lukașenko nu crede în coronavirus

Mii de oameni au protestat în mai multe orașe din Belarus față de modul în care autoritățile au gestionat epidemia de coronavirus. Sute dintre ei au fost arestați. Unii au fost pur și simplu ridicați de pe stradă.

Pe Lukașenko, epidemia de coronavirus care a răpus viețile a circa 623.000 de oameni în întreaga lume nu-l impresionează câtuși de puțin. El a susținut că totul este doar o „psihoză”.

La mijlocul lunii martie, el i-a invitat pe oameni, mai ales pe cei de la sate, să meargă la muncă: „Tractorul îi va vindeca pe toţi! Pământul vindecă pe toată lumea”.

Ulterior, Lukașenko a venit cu alte recomandări: „Să faceţi o saună, să beţi multă votcă şi să munciţi din greu. În acest mod, o să ucideţi virusul din organism”.

Cu un stat amorțit, sistemul sanitar din Belarus e salvat de la prăbușire de voluntari și ONG-uri.

Circa 66.500 de oameni au fost testați pozitiv cu coronavirus în această țară, arată datele neoficiale. 513 au murit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`