Familia românului răpit în Burkina Faso a fost invitată la sediul MAE, unde a purtat discuții cu reprezentanții celulei de criză. Un contingent militar, detașat pentru a găsi răpitorii

Familia românului răpit în Burkina Faso a fost invitată la sediul MAE, unde a purtat discuții cu reprezentanții celulei de criză. Un contingent militar, detașat pentru a găsi răpitorii

UPDATE 19.00  Familia cetățeanului român care a fost răpit în Burkina Faso a fost invitată duminică la ministerul Afacerilor Externe unde a avut discuții cu reprezentanții celulei de criză.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate mai multe aspecte legate de situația românului. Totodată se va păstra un dialog permanent cu familia care urmează a fi înștiințată cu privire la evoluțiile acestui caz, a anunțat MAE.

Pe de altă parte, reprezentanții ministerului au menționat că nu vor fi făcute publice date care ar putea să-i pună viața în pericol cetățeanului român sau informații privind procedurile referitoare la eliberarea acestuia.

Ministerul Afacerilor Externe face noi precizări în legătură cu cetățeanul român care a fost răpit sâmbătă în statul african Burkina Faso, la granița cu Mali.

MAE precizează că a luat legătura cu familia românului răpit.

”Referitor la situația cetățenului român care a fost răpit de un grup de persoane înarmate la data de 4 aprilie, în Burkina Faso, vă transmitem următoarele informații suplimentare. Celula de criză convocată de ministrul Afacerilor Externe a continuat să lucreze pe parcursul serii de ieri și al nopții pentru a intra în contact cu autoritățile din Burkina Faso prin ambasadele României din regiune. De asemenea, suntem în contact cu autoritățile franceze. Totodată, celula de criză  a MAE a informat familia cetățeanului român și menține o legătură permanentă cu aceasta. În continuare, la nivelul structurii operative a MAE, activată de ministrul Afecrilor Externe, se întreprind demersuri complexe în vederea gestionării acestui caz”, se arată într-un cominicat al ministerului.

MAE face, de asememenea următoarele precizări suplimentare: ”Cetățenul român făcea parte dintr-o echipă de patrulare care asigura securitataea perimetrului exploatării miniere, potrivit informațiilor obținute de la compania de exploatare minieră în cadrul căreia cetățenul român activa. Acesta nu ar fi fost rănit în schimbul de focuri. Conducerea minei și directorii intreprindrii se află în contact permanent cu autoritățle din Burkina Faso care au detașat un important contingent militar în zonă în vederea identificării răpitorilor”, se mai arată în comunicatul citat.

Un român a fost răpit în Burkina Faso de un grup de cinci indivizi înarmaţi. Bărbatul ar fi Gherguţ Iulian şi are și cetăţenie franceză, anunţă site-ul burkina24.com. Potrivit directorului companiei care administrează mina unde acesta lucra, cinci indivizi înarmaţi l-au răpit pe român după ce au atacat o patrulă de securitate pe care acesta o conducea.

Şoferul românului şi un jandarm au fost răniţi. Cei doi au fost trimişi de urgenţă la Ouagadougou pentru a fi operaţi.

Incidentul a avut loc la proiectul minier Tambao, care este administrat de Pan African Minerals, o subsidiară a companiei Timiş Corporation deţinute de miliardarul Frank Timiş. Acesta este un om de afaceri cu cetăţenie română şi australiană, care locuieşte la Londra şi are investiţii în Africa de vest, în special în petrol şi minerit.

Mina se afla in nord-estul Burkinei Faso, aproape de frontiera cu Mali. Zona este de altfel împânzită de islamiști înarmați, rebeli separatiști și bande criminale. Potrivit presei internaţionale, răpitorii ar fi rebeli tuareg afiliaţi grupării Al-Qaida în Magrebul Islamic.

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat deja că s-a autosesizat şi a activat Celula de Criză. Oficialii MAE au transmis instrucţiuni misiunilor diplomatice din zonă. Şi premierul Victor
Ponta a declarat că i-a cerut ministrului Bogdan Aurescu să îl ţină la curent cu întreaga situaţie.

”În legătură cu evenimentele din Burkina Faso, MAE a activat deja o celulă de criză. Am cerut ministrului Bogdan Aurescu să monitorizeze situația și să transmită informațiile disponibile către mine și către președintele Klaus Iohannis”, a scris premierul pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)