O expertă de top din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a dat înapoi, marți, în ceea ce privește declarația potrivit căreia pacienții asimptomatici transmit „foarte rar” noul coronavirus. Poziția sa anterioară stârnise vâlvă nu numai pentru că a contrazis ieșiri anterioare ale instituției internaționale, în care se susținea că boala infecțioasă COVID-19 este dificil de stăpânit tocmai pentru că există mulți bolnavifără simptomatologie specifică, dar a părut să vină în contrast cu unul dintre principalele motive pentru care statele din lumea civilizată au introdus măsuri de carantină fără precedent.
Dr. Maria van Kerkhove este cea care făcuse, luni, comentariul privind raritatea răspândirii COVID-19 printre pacienții asimptomatici, dar marți a revenit asupra problemei și a explicat că afirmația sa se bazase doar pe două sau trei studii, precum și că a fost o „neînțelegere”, potrivit The New York Times.
„Doar răspundeam la o întrebare, nu exprimam o politică a OMS sau ceva de genul”, susține ea.
Dr. Maria van Kerkhove a precizat că estimările privind transmiterea virusului de la persoane asimptomatice vin, în principal, din niște modele de studiu, care ar putea să nu ofere cea mai mare acuratețe.
„Este un mare semn de întrebare și va rămâne o întrebare deschisă”, a mai adăugat oficiala OMS.
Oamenii de știință au criticat aspru OMS pentru că a creat confuzie, având în vedere implicațiile politice pe care le are o asemenea afirmație. Guvernele din toată lumea, printre care și cel de la București, au recomandat sau, după caz, au instituit obligativitatea portului de mască de protecție, implementând măsuri de distanțare sau chiar izolare socială tocmai din cauza riscului reprezentat de transmiterea asimptomatică.
Mai mulți cercetători au explicat că afirmațiile lui Van Kerkhove nu se bazează pe actualele descoperiri din mediul academic.
„Toate dovezile sugerează că oamenii fără simptome pot și deja răspândesc SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. Să comunici date preliminare despre elemente cheie are coronavirusului fără prea mult context, poate avea un impact negativ imens asupra felului în care populația și politicienii răspund la pandemie”, a explicat oamenii de știință de la Harvard Global Health Institute, marți, printr-un comunicat de presă.
Reamintim că OMS a mai avut în aceeași zi o poziție controversată. Mike Ryan, principalul expert pe zona programelor de urgență din cadrul instituției, a declarat că „definiția normală a unui contact este dacă cineva a fost mult timp în proximitatea unui caz confirmat. În acest sens, cineva care a participat la o adunare de masă nu se înscrie neapărat în definița unui contact”.
Nu este prima lovitură de imagine pe care o primește OMS de la debutul pandemiei de coronavirus. Președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite ale Americii (SUA) se vor retrage din organizația în care aveau calitatea de cel mai mare donator, cu o contribuție anuală de circa 400 de milioane de dolari, lăsându-l practic pe Bill Gates în această postură.
În acest context, liderul de la Casa Albă a acuzat OMS că a devenit „marioneta Chinei”, promovând dezinformarea fabricată de regimul comunist de la Beijing.
„Astăzi vom încheia relația noastră cu Organizația Mondială a Sănătății și vom redirecționa aceste fonduri către alte organizațiicare se ocupă desănătateapublică. Lumea are nevoie de răspunsuri din partea Chinei cu privire la virus”, declara președintele SUA, în finalul lunii mai.