Eroarea care a crescut gradul de eficacitate a vaccinului anti-Covid AstraZeneca la 90%

Eroarea care a crescut gradul de eficacitate a vaccinului anti-Covid AstraZeneca la 90%
Foto: Pixabay.com

Vaccinul pentru Covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca a atins o eficacitate de 90% în timpul testelor clinice în urma unei erori. Mai precis, este vorba despre o eroare de dozajla o parte dintrevoluntari. Se pare căaceștia au primit doar o jumătate de doză de vaccin, conformThe Guardian.

Vaccinul pentru Covid-19 de la Oxford-AstraZeneca are o eficiență de 70%

Cercetătorii britanici au aununțat luni, 23 noiembrie, că vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca a avut o eficacitate globală de 70%, dar ar putea fi eficient în proporție de 90% atunci când este administrat cu o jumătate de doză inițial, urmată de o doză completă o lună mai târziu.

„Motivul pentru care am avut o jumătate de doză este o întâmplare fericită”, a spus Mene Pangalos, vicepreședinte executiv pentru cercetare și dezvoltare la AstraZeneca.

În momentul în care oamenii de știință audistribuitvaccinul la sfârșitul lunii aprilie, la începutul parteneriatului dintre Universitatea Oxford și compania AstraZeneca, au observat că efectele secundare așteptate, cum ar fi oboseala, durerile de cap sau durerile de braț, au fost mai ușoare decât se așteptau.

“Ne-am întors și am verificat și am aflat că au subevaluat doza de vaccin la jumătate”, a precizat Pangalos.

Cu toate acestea, eiau decis să continue testele pe pacienți și să administreze a doua doză completă la data programată.

Aproximativ 3.000 de persoane au primit jumătate din doză și apoi o doză completă, patru săptămâni mai târziu, datele arătând că 90% dintre participanți au fost protejați de infecția cu noul virus Covid-19. În schimb, în grupul mai mare, cărora li s-au administrat două doze complete, tot la patru săptămâni distanță, eficacitatea a fost de 62%. Nu este clar de ce există o diferență.

“Suntem foarte mulțumiți de rezultate”, a declarat, pentru BBC, profesorul Andrew Pollar, principalul investigator al studiului.

El a spus că datele obținute din eficiența de 90% sunt “interesante” și ar putea însemna că “vom avea mult mai multe doze pe care le vom putea distribui”.

Cum explică oamenii de știință diferența gradului de eficacitate

Oamenii de știință spun că încă nu pot explica pe deplin de ce o jumătate de doză oferă o protecție mai bună, însă este posibil să influențeze sistemul imunitar în mod diferit.

„S-ar putea ca prin administrarea unei cantități mici de vaccin la început, urmată de o doză mai mare, să fie o stimuleze mai eficient sistemul imunitar și să provoace un răspuns imun mai puternic”, a declarat prof. Sarah Gilbert, de la Universitatea Oxford, care a condus cercetarea.

„Ceea ce nu știm în acest moment este dacă această diferență este în ceea ce privește calitatea sau cantitatea răspunsului imun. Și în asta vom analiza în următoarele săptămâni”, a declarat și profesorul Andre Pollard, directorul Oxford Vaccine Group.

Vaccinul trebuie încă aprobat de agențiile de reglementare a medicamentelor și produselor medicale, dar ar putea fi pus la dispoziție în săptămânile următoare dacă i se va da aprobarea.

Vaccinul este un virus de răceală obișnuit modificat genetic care a fost folosit pentru a infecta cimpanzei. A fost modificat pentru a opri apariția unei infecții la oameni și pentru a transporta schema unei părți din coronavirus, cunoscută drept proteina țepușă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`