O nouă epidemie de Ebola a izbucnit în Republica Democrată Congo. Ministrul congolez al sănătăţii, Eteni Longondo, a declarat luni că un nou focat de Ebola a fost descoperit în nord-vestul țării, la Mbandaka. Amintim că o altă epidemie de Ebola este în continuare declarată la celălalt capăt al acestei ţări din centru Africii, care a provocat până în prezent moartea a 2.280 de persoane din august 2018.
Epidemia deEbolacare aizbucnitîn Republica DemocratăCongoînb luna august 2018. De-a lungul timpului, din 1976 – anul în care a fost descoperit virusul Ebola, în Congo au existat 10 astfel de epidemii, însă cea actuală este considerată ca fiind cea mai gravă.
După ce s-a crezut că focarul din nord-estul țării a fost izolat, iată că în plină epidemie de COVID-19, acest stat este afectat și de epidemia de Ebola. Binenînțeles, așa acum Organizația Mondială a Sănătății avertiza încă de acum doi ani, cazurile vor continua să se înmulțească dacă nu vor fi luate măsuri urgente, iar extinderea pe alte continente va fi doar o chestiune de timp.
Potrivit ministrului Sănătății din această țară din Africa, epidemia de Ebola a izbucnit de această dată în nordul-vestul țării, în zona Mbandaka.
„Pot confirma că avem o nouă epidemie de Ebola la Mbandaka. (…) Institutul naţional de cercetare biomedicală (INRB) a confirmat că eşantioane venite din Mbandaka au rezultat pozitive la virusul Ebola”,a declarat ministrul congolez al Sănătăţii, Eteni Longondo, potrivit barrons.com.
„Există deja persoane decedate”, a precizat ministrul, reamintind de existenţa celuilalt focar izbucnit în 2018.
Țara care se luptă de ani de zile cu Ebola a raportat primul caz de coronavirus
Țara din centrul continentului african traversează o situație extrem de dificilă. Congo se luptă de ani de zile cu epidemiile de Ebola și rujeolă, iar în 11 martie a confirmat și primul caz de coronavirus. Pacientul zero a fost un cetățean belgian. De atunci și până în prezent, autoritățile congoleze au raportat 611 cazuri de infectare cu virusul chinez. Dintre aceste persoane, 179 s-au vindecat și au fost externate. Totodată, 20 de pacienți cu Covid-19 au decedat., potrivit worlddometers.info.
Epidemia de Ebola care a izbucnit în Congo constituie o urgență de sănătate mondială, a declarat Organizația Mondială a Sănătății în vara anului trecut, potrivit Societății Române de Microbiologie.
“Riscul extinerii Ebolei în Congo și în restul regiunii a rămas la un nivel foarte ridicat, iar riscul de a se răspândi în afara regiunii este la un nivel scăzut”, spunea șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus în iulie 2019.
Acum, când omenirea se luptă deja cu pandemia de coronavirus, epidemia de Ebola constituie un și mai mare pericol.
“Acum este momentul ca oamenii din comunitatea internațională să arate solidaritatea pentru Congo”, mai spunea directorul Organizației Mondiale a Sănătății.
Ebola este o boală rară și mortală în majoritatea cazurilor, care afectează oamenii și primatele (maimuțe, cimpanzei, gorile).
Infecția cu virusul Ebola, sau febra hemoragică: o boală rară şi extrem de gravă, cel mai frecvent întâlnită în Africa, şi având un indice al mortalităţii cuprins între 25%-90% dintre personanele infectate. Transmiterea virusului se face cu uşurinţă prin contact direct între persoane, mai exact prin sânge şi schimbul de fluide. Primul diagnostic al infectării cu virusul Ebola datează din anul 1976, în Republica Democratică Congo, în Africa, urmând ca următoarele cazuri să fie semnalate tot în Africa.
În 2014-2015, o epidemie de Ebola a afectat întreg continentul African, ucigând peste 10.000 de persoane. În 2016 s-a constatat oficial sfârșitul epidemiei, însă focare de infecție, precum cel din Congo, continuă să existe.