EMA a ajuns la concluzia că există o „posibilă legătură” între vaccinul Johnson & Johnson și apariția unor cheaguri de sânge, care sunt „efectele secundare foarte rare” ale administrării serului

EMA a ajuns la concluzia că există o „posibilă legătură” între vaccinul Johnson & Johnson și apariția unor cheaguri de sânge, care sunt „efectele secundare foarte rare” ale administrării serului
Foto: hepta.ro/ Zuma Press / Pavlo Gonchar

Specialiștii de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) au ajuns la concluzia că există o ”posibilă legătură” între vaccinul anti-COVID-19 produs de Johnson & Johnson și apariția unor cheaguri de sânge, iar acest tip de reacție ar trebui să fie menționat drept unul dintre „efectele secundare foarte rare” ale vaccinului, informează Euronews.

Concluzia specialiștilor EMA cu privire la administrarea vaccinului anti-COVID-19Johnson & Johnson

Cu toate acestea, Comitetul de siguranță al EMA subliniază că beneficiile acestui tip de ser anti-COVID-19 depășesc riscurile.

„Combinația raportată de cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinuluiJanssen (Johnson & Johnson) în prevenirea COVID-19 sunt mai mari decât riscurile de reacții adverse”, au transmis reprezentanții EMA.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană a analizat opt ​​rapoarte referitoare la cazuri din Statele Unite ale Americii în care persoane vaccinate cu serul Johnson & Johnson au suferit „cheaguri de sânge neobișnuite asociate cu niveluri scăzute de trombocite”, unul dintre aceste cazuri fiind fatal.

Toate aceste tulburări au apărut la persoane cu vârste de sub 60 de ani, majoritatea femei.

Peste șapte milioane de americani au fost vaccinați până acum cu serul Johnson & Johnson.

În urmă cu o săptămână Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) au anunțat oprirea vaccinărilor cu Johnson & Johnson pe fondul raportării cazurilor de cheaguri de sânge.

Probleme similare au fost legate și de administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca. În fabricarea ambelor vaccinuri este folosit un vector de adenovirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`