Economia Italiei va suferi un declin de 8,3% în acest an din cauza epidemiei de coronavirus

Economia Italiei va suferi un declin de 8,3% în acest an din cauza epidemiei de coronavirus
Foto: Hepta

Economia Italiei, doborâtă de pandemia de coronavirus, se va contracta în acest an cu circa 8,3%. Aceasta este predicția biroului național de statistică ISTAT, potrivit Reuters. Cu 61 de milioane de locuitori, este a cincea cea mai populată ţară a Europei. Italia este o ţară dezvoltată şi are a treia cea mai mare economie din zona Euro şi a opta din lume după PIB nominal. Un sector extrem de important pentru economia peninsulei este turismul, grav afectat de Covid-19. Mai exact, turismul este responsabil pentru 13% din PIB în Italia.

Criza Covid-19. Economia Italiei se va contracta în acest an cu circa 8,3%

Biroul naţional de statistică – ISTAT a transmis, luni, perspectivele economice. În raportul bianual, ISTAT a redus estimarea unei creşteri economice de 0,6%, făcută în decembrie 2019, înainte de izbucnirea epidemiei.Restricţiile adoptate de autorităţi pentru a reduce extinderea noului coronavirus au dus la oprirea activităţii majorităţii fabricilor şi serviciilor. Astfel că, după cel puțin două luni de repaus, declinul PIB este evident.

”În acest an, declinul PIB va fi determinat în primul rând de scăderea cererii interne”, potrivit ISTAT.

Biroul național de statistică estimează că cheltuielile gospodăriilor se vor reduce cu 8,7%. De asemenea, o scădere este prevăzută și în domeniul investițiilor – minus 12,5%.

De asemenea, banca Italiei anticipează o contracţie economică cu 9,2%, iar Comisia Europeană de 9,5%.

Guvernul de la Roma este mai optimist, prognozând în aprilie o scădere de 8%.

Biroul de statistică se aşteaptă ca economia să îşi revină parţial anul viitor, cu o creştere a PIB de 4,6%.

Cu privire la rata șomajului în Italia, ISTAT transmite că aceasta va ajunge la 9,6%.

În Italia, Numai în luna aprilie au fost pierdute 274.000 de locuri de muncă.

Italia: Cea mai afectată țară din Europa scapăde Covid-19 șiîșideschide din nou granițele pentru turiști

Italia a fost cea mai puternic afectată dintre toate statele europene denoul coronavirus, iar acum este gata să își deschidă din nou frontierele în așteptarea turiștilor europeni. Autoritățile din peninsulă spun că este un nou pas spre o viață normală, iar relansarea sezonului turistic este foarte importantă pentru ei, acest sector fiind vital pentru economia Italiei.

În acest context, au fost reluate zborurile internaționale din trei mari orașe: Roma, Milano și Napoli, iar ministrul Afacerilor Regionale, Francesco Boccia a spus că “țara revine la viață”.

În acest context, Luca Zaia, preşedintele regiunii Veneto din nord-estul Italiei, a anunțat că autoritățile sunt pregătite să le ofere turiştilor sejururi „Covid-19 Free”.

Potrivit oficialului italian, cei care vizitează Veneto vor avea garantată o vacanţă „Covid-19 Free”, având în vedere că datele epidemiologice sunt optime, cu un indice R0 (indice de contagiere) de sub 0,4, fără noi pacienţi la terapie intensivă de mai multe săptămâni şi cu reducerea la jumătate a persoanelor infectate, ale căror rezultate sunt deja negative.

Vaticanul nu mai are nici un cetățean infectat cu COVID-19

Vaticanul nu mai are nici un caz de COVID-19, a anunțat sâmbătă Matteo Bruni, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun. Ultima persoană care era infecată cu noulcoronavirusa fost testată negativ în dimineața zilei de 6 iunie.

Dintre cei peste 800 de locuitori ai enclavei, de la declanșarea pandemiei au înregistrat 12 cazuri de cotractare a SARS-CoV-2, și nu a fost înregistratnici un deces.

De la începutul epidemiei de Covid-19, Italia a raportat peste 235.000 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19. Dintre aceste persoane, peste 165.000 s-au vindecat și au fost externate. Totodată, autoritățile de la Roma au anunțat și aproape 34.000 de decese cauzate de noul coronavirus.. În acest moment, la terapie intensivă mai sunt doar 287 de italieni infectați cu SARS-CoV-2.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`