Un grup format din 10 oameni de știință din Organizația Mondială a Sănătății va vizita China, începând de joi, va cerceta originile COVID-19, au precizat autoritățile chineze luni, la mai bine de un an de la debutul pandemiei și pe fondul acuzațiilor că Beijingul ar încerca să tergiverseze investigația, potrivit AFP preluată de France 24.
Într-un anunț de presă în care nu a oferit și alte detalii, Comisia națională chineză de sănătate a menționat că echipa OMS va desfășura o cercetare în cooperare cu autoritățile chineze.
La începutul lunii, misiunea era amânată în ultimul moment. La acel moment, Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS, se arăta „foarte dezamăgit” că autoritățile din China nu au autorizat intrarea echipei – mai ales în condițiile în care doi membri erau deja pe drum.
Beijingul a căutat să dezamorseze tensiunile, iar Hua Chunying, purtătoare de cuvânt în Ministerul chinez de Externe, a catalogat momentul drept o „neînțelegere”.
La sosire, experții OMS vor trebui să stea două săptămâni în carantină, însă ulterior sunt așteptați să viziteze Wuhan, orașul unde virusul ucigaș era depistat în premieră în finalul anului 2019.
În ceea ce privește originile virusului, SUA și Australia au condus apelurile internaționale pentru demararea unei anchete independente și au supus China unei presiuni semnificative.
Beijingul s-a confruntat cu critici la nivel internațional pentru lipsă de transparență în faza inițială a crizei sanitare, deși pe plan intern guvernul chinez s-a lăudat pe sine însuși pentru felul în care a gestionat epidemia.
Oficialii guvernamentali au spus în repetate rânduri că investigarea originilor pandemiei reprezintă o „chestiune științifică”, uneori promovând teorii potrivit cărora virusul ar fi apărut în afara Chinei.
Experții sunt de părere că, pentru prevenirea unei alte pandemii, este crucială rezolvarea misterului referitor la cum a trecut virusul pentru prima dată de la animale, la oameni. Cu toate acestea, controlul strict pe care îl exercită China asupra cercetărilor sale științifice lasă loc de puține speranțe pentru găsirea de concluzii definitive.
Până în prezent, potrivit Worldometer, la nivel global au fost depistate peste 90,7 milioane de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanțul deceselor a trecut de 1,9 milioane, în timp ce mai bine de 64,8 milioane pacienți s-au vindecat.
Cel mai recent bilanț – cel de duminică, ora 13 – plasează România la un număr total de 671.284 de cazuri confirmate de persoane infectate cu noul coronavirus. Potrivit autorităților, 598.610 pacienți au fost declarați vindecați. Un număr de 16.654 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.