Donald Trump susține că va pleca de la Casa Albă doar în situația în care Colegiul Electoral îi va atribui victoria lui Joe Biden: „Va fi greu, căci știm că a fost o fraudă masivă”

Donald Trump susține că va pleca de la Casa Albă doar în situația în care Colegiul Electoral îi va atribui victoria lui Joe Biden: „Va fi greu, căci știm că a fost o fraudă masivă”
Foto: Hepta - Abaca Press / Pool/ABACA

Republicanul Donald Trump, președintele în exercițiu al Statelor Unite ale Americii, a declarat, joi, că va pleca de la Casa Albă doar în condițiile în care majoritatea voturilor din Colegiul Electoral îi vor fi atribuite contracandidatului său, democratul Joe Biden. Chiar și așa, Trump a spus clar că nu îi va fi ușor să cedeze, căci e vorba de o fraudă masivă la mijloc. De altfel, atât el, cât și echipa sa, au susținut de mai multe ori că au existat fraude la numărarea voturilor în mai multe state-cheie și au inițiat mai multe demersuri care să demonstreze că victoria le aparține. Deocamdată, ele nu au avut succes: majoritatea statelor în dispută l-au declarat câștigător pe Biden.

Donald Trump a anunțat în ce condiții va pleca de la Casa Albă

Donald Trump a declarat joi, pentru prima dată, că va părăsit Casa Albă în situația în care Colegiul Electoral se va pronunța în favoarea lui Joe Biden.

„Cu siguranță o voi face și tu știi bine asta”, a spus Trump, întrebat de un reporter despre plecarea sa în cazul în care Biden e declarat câștigător, pe 14 decembrie. „O voi face, știi asta”.

„Va fi greu, totuși, pentru mine să cedez, pentru că știm că a fost o fraudă masivă”, a mai spus Trump, citat de CNN.

„Dacă vom putea să ne mișcăm repede sau nu, căci timpul nu e de partea noastră, dar orice altceva e de partea noastră, faptele sunt de partea noastră, a fost o fraudă masivă”, a spus el.

Republicanul a insistat apoi, spunând că dacă electorii îl vor declara câștigător pe democrat, atunci ei vor face „o mare greșeală, pentru că alegerile au fost fraudate”.

La insistențele reporterului pe acest subiect, Donald Trump i-a spus: „Nu vorbi cu mine așa. Eu sunt președintele Statelor Unite. Să nu mai vorbești așa cu un președinte!”.

Trump a refuzat să spună dacă va fi prezent la ceremonia de învestire a lui Biden, așa cum cere tradiția: „Ca să fiu cinstit, știu răspunsul, dar pur și simplu nu vreau să-l spun încă”. El a mai precizat că nu i se pare corect ca democratul să-și desemneze deja echipa din viitoarea administrație.

Republicaul a refuzat să spună dacă va candida la alegerile prezidențiale din 2024, așa cum se speculează în presa americană.

CNN a precizat că joi a fost prima zi, după alegerile din 3 noiembrie, în care Trump a acceptat să răspundă întrebărilor reporterilor.

În replică la acuzațiile repetate ale lui Trump, Andrew Bates, purtător de cuvânt în campania lui Biden, a susținut că „Guvernul SUA e pe deplin capabil să escorteze persoane în afara Casei Albe”.

A început procesul formal de tranziție de la Administrația Trump la Administrația Biden

Până în acest moment, demersurile echipei lui Trump de a contesta rezultate anunțate în favoarea lui Biden au fost un eșec. La începutul acestei săptămâni, GSA (General Services Administration) l-a informat pe Joe Biden că Administrația Trump e pregătită să înceapă procesul formal de tranziție.

„Decizia de astăzi e un pas necesar pentru a începe să abordăm provocările cu care se confruntă naţiunea noastră, inclusiv controlul asupra pandemiei şi revenirea la normal a economiei”, a comunicat echipa lui Biden.

La scurt timp după ce GSA i-a trimis scrisoarea lui Biden, Trump a scris pe Twitter: „Cazul nostru continuă în forță, vom continua să luptăm și eu cred că noi vom trimfa!”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`