Donald Trump, aproape să pună la punct planul pentru redeschiderea economiei SUA. Anumite state americane ar putea fi gata de lucru înainte de 1 mai

Donald Trump, aproape să pună la punct planul pentru redeschiderea economiei SUA. Anumite state americane ar putea fi gata de lucru înainte de 1 mai
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

Președintele Donald Trump a anunțat că este aproape să pună la punct un plan, pentru a depăși criza provocată de coronavirus și a redeschide economia SUA, care a fost puternic afectată de restricțiile specifice pandemiei de COVID-19. Anumite părți ale națiunii, spune liderul american, vor fi gata de lucru înainte de 1 mai, potrivit Reuters.

Economia SUA ar putea fi redeschisă în curând

Într-o conferință de presă susținută la Casa Albă, Donald Trump a precizat că va „autoriza” guvernatorii – în ciuda îndoielilor pe care le au experții cu privire la atribuțiile prezidențiale în această speță – să implementeze planuri statale la momentul potrivit. El a explicat că va vorbi cu toți cei 50 de guvernatori americani despre această strategie, cel mai probabil joi, într-o videocoferință.

Comandamentul anti-coronavirus de la Casa Albă a recomandat cetățenilor americani să respecte cu strictețe recomandările de distanțare socială, până la finalul lunii aprilie. Deschiderea anumitor state înainte de acest termen ar fi împotriva actualelor prevederi.

Donald Trump, care candidează pentru un nou mandat de președinte SUA în 3 noiembrie și se confruntă cu tot mai multă presiune pe fondul milioanelor de americani rămași fără un loc de muncă pe fondul pandemiei de COVID-19, a mai menționat că anumite state ar trebui să fie capabile să se redeschidă în curând, având în vedere rata mică de infectare.

„Credem că anumiți guvernatori vor fi pregătiți de redeschidere chiar și mai devreme” decât sfârșitul lunii aprilie, a spus Trump. „Altora s-ar putea să le trebuiască o perioadă mai mare de timp”.

Inițial, Donald Trump anunțase că economia va fi redeschisă în marja Paștelui, la jumătatea lui aprilie, dar numărul tot mai mare de cazuri de COVID-19 și previziunile privind înmulțirea deceselor l-au determinat să extindă recomandările federale cu încă 30 de zile, până la finalul lunii curente. Totuși, anumiți experți din zona cadrelor medicale se tem că părți din SUA nu vor fi gata nici la acel moment să o facă.

Donald Trump, criticat de guvernatorii democrați pentru atitudinea sa în criza COVID-19

Președintele și-a atras critici din partea unor guvernatori democrați, după ce a afirmat că are „autoritate totală” să ordone redeschiderea statelor americane. Deși anumiți experți în drept constituțional american se îndoiesc că portofoliul de puteri prezidențiale cuprinde și astfel de prevederi, Trump nu a făcut niciun pas înapoi.

Andrew Cuomo, guvernatorul din New York, este unul dintre oficialii nemulțumiți de poziția lui Donald Trump. Democratul a explicat că nu va urma ordinele privind redeschiderea statului pe care îl conduce – dacă acest lucru va pune în pericol locuitorii – și a argumentat că o mișcare de acest gen ar naște o provocare constituțională care ar pune statele și guvernul federal în tabere adverse.

„Iar cel mai rău lucru posibil pe care l-am putea face în aceste momente – ar fi să acționăm dictatorial și într-o manieră partizană, care să producă diviziuni. Lăsați politica de-o parte”, a spus Cuomo, referindu-se la afirmațiile președintelui.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie