Donald Trump, președintele SUA, a desfășurat primul mare miting electoral de la debutul crizei COVID-19, sâmbătă, la Tulsa, Oklahoma, unde i-a criticat aspru pe protestatarii și politicienii care au încercat să îndepărteze statui ce înfățișează diverse personalități istorice.
„Instabila mulțime de stânga (n.r. – ideologică) încearcă să ne vandalizeze istoria, să ne profaneze monumentele, frumoasele noastre monumente, să ne dărâme statuile și să chinuie, anuleze și persecute pe oricine nu se conformează cu revendicările lor, pentru un control total și absolut”, a spus cel de-al 45-lea președinte american, potrivit Fox News.
„Cruda campanie de cenzură și de excluziune încalcă tot ceea ce ne este drag nouă, ca americani. Vor să ne demoleze moștenirea, astfel încât să instaureze noul lor regim represiv”, a continuat Donald Trump.
Protestarii ieșiți în stradă în SUA după moartea lui George Floyd au atacat mai multe monumente închinate unor personalități istorice, iar printre acestea se numără nu numai Cristofor Columb, navigatorul căruia îi este atribuită descoperirea Americii, ci chiar și o parte din Părinții Fondatori, în speță George Washington și Thomas Jefferson. Figurilor emblematice li se reproșează, după caz, că fie au avut viziuni rasiste pe perioada vieții lor, fie au încurajat sub o formă sau alta sclavia.
Mai mult decât atât, o serie de politicieni americani au cerut îndepărtarea a 11 statui dedicate ofițerilor din armata confederată și liderilor săi, care în prezent se află la National Statuary Hall din Capitoliul SUA.
Senatorii democrați Cory Booker și Chuck Schummer au cerut membrilor din Camera superioară a Congresului american un consens unanim pentru îndepărtarea statuilor. Moțiunea a fost blocată de senatorul republican Roy Blunt.
Anterior, Donald Trump anunțase că nici măcar nu se gândește să redenumească bazele militare ale SUA, care au fost denumite în memoria moștenirii confederate. El a reiterat acest lucru în timpul evenimentului electoral de sâmbătă, când a afirmat răspicat: „Nu ne conformăm, de fapt chiar de asta și suntem aici”.
Președintele Donald Trump, care a vorbit despre formațiunea republicană ca „partidul lui Abraham Lincoln” sâmbătă seară, a subliniat că distrugerea statuilor istorice și a portretelor este o formă de „cenzură”. Nancy Pelosi, președintele democrat din Camera Reprezentanților, a dispus îndepărtarea din Capitoliu a portretelor a patru simpatizanți ai Confederației.
Protestele Black Lives Matter, care s-au extins și în zone din Europa, s-au soldat cu vandalizări de patrimoniu cultural și în țări precum Belgia sau Marea Britanie. Una dintre figurile emblematice întinate de manifestanți este cea a lui Winston Churchill, premierul britanic din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care îi administra lui Adolf Hitler o primă înfrângere majoră – ce avea să rămână în memoria colectivă drept Bătălia Angliei – dând astfel un nou elan Europei în fața Germaniei naziste, care cuprinsese cea mai mare parte a continentului.
În replică, mai mulți cetățeni au ieșit în stradă să apere statuia lui Winston Churchill, iar printre aceștia s-au numărat atât politicieni din zona creștin-conservatoare, cât și huliganii echipelor de fotbal din arhipelag. De altfel, chiar și autoritățile au flancat statuia cu materiale de protecție.