Donald Trump ia hidroxiclorochină, pentru a se proteja de virusul COVID-19: ”Ce ai de pierdut?” / Medicamentul poate avea ”efecte secundare letale”, avertizează OMS

Donald Trump ia hidroxiclorochină, pentru a se proteja de virusul COVID-19: ”Ce ai de pierdut?” / Medicamentul poate avea ”efecte secundare letale”, avertizează OMS
Foto: Hepta - Zuma Press / Brian Cahn

Hidroxiclorichina a fost folosit pe scară largă, mai ales în Statele Unite, cea mai afectată țară de pe Glob (peste 1,5 milioane de cazuri confirmate cu COVID-19 și aproape 91.000 de decese până în prezent), pentru a trata problemele respiratorii asociate cu noul coronavirus, mai ales după ce președintele american a lăudat tratamentul, numindu-l un „game changer” în lupta contra virusului. Cu toate acestea, mare parte dintre membrii echipei președintelui SUA se îndoiesc de eficiența sa.

Luni, Preşedintele american, Donald Trump, a făcut public faptul că ia hidroxiclorochină „de o săptămână şi jumătate”, pentru a se proteja de noul coronavirus.

Cu toate acestea, medicamentul derivat al clorochinei, mai puțin toxic, folosit împotriva malariei, lupusului și artritei reumatoide, nu a fost dovedit ca fiind eficient în acest sens, până în prezent .

„Hidroxiclorochina. O iau. Cu câteva săptămâni în urmă, am început să iau. Aud o mulțime de lucruri bune. Și dacă nu e bine… nu o să mă rănesc. Se folosește de 40 de ani, pentru malarie, lupus. Muncitorii din prima linie o iau, doctorii o iau.

În fiecare zi, o pastilă în fiecare zi. La un moment dat, mă voi opri. Ştiţi vorba aia: ce ai de pierdut?”, a declarat președintele la Casa Albă, notează CNN, citat de Scroll.in

Hidroxiclorochina și clorochina pot avea ”potențiale efecte secundare letale”

În urma noilor studii efectuate de experții Uniunii Europene, s-a constatat că acest medicament, folosit pe pacienții infectați cu coronavirus, poate face mai mult rău decât bine.

Agenția Europeană a Medicamentului a revenit cu avertismentul împotriva folosirii acestuia, declarând că pot apărea „potențiale efecte secundare letale”, în special în cazul utilizării unor doze ridicate.

Studiile efectuate sub egida Institutului Național de Sănătate arată faptul că utilizarea sa a dus la o incidență a morbidității mai ridicată în rândul pacienților pe care s-a folosit un astfel de tratament. Mai mult, s-ar fi constatat și probleme cu ficatul și rinichii, deteriorarea neuronilor și scăderea glicemiei în sânge.

Mai exact, s-a constatat că clorochina și hidroxiclorochina cauzează aritmie cardiacă, o condiție care poate fi agravată dacă alături de aceste medicamente se mai administrează și altele, precum antibioticul azitromicină.

De asemenea, medicul american Michael J. Ackerman a punctat, într-un interviu pentru NBC, pericolele la care sunt supuși pacienții: „Ce m-a deranjat cel mai tare a fost nu când politicieni susțineau că acest medicament este sigur, ci când chiar infecționiști și cardiologi făceau acest lucru. Nu există nicio scuză pentru asta”.

Și Spitalul Universitar din Nisa a întrerupt un tratament experimental ce conținea hidroxiclorochină, după ce Émile Ferrari, șeful secției de Cardiologie, a observat că, dacă aceasta este administrată împreună cu antibioticul azitromicină, așa cum se întâmplă în cazul tratamentelor pentru COVID-19, „remediul poate face mai mult rău decât boala”. O situație similară a fost raportată și în Suedia.

În februarie, experții chinezi în domeniul sănătății au declarat că mii de pacienți aufost tratați și externați, după ce s-a constatat că medicamentul antimalarian Fosfat de clorochină a avut un efect curativ pentru persoanele care sunt testate pozitiv, iar ulterior, multe alte țări au început folosirea tratamentului pe pacienții infectați cu noul coronavirus.

Hidroxiclorochina, introdusă ca tratament pentru COVID-19 și în România

Hidroxiclorochina a fost introdusă și înprotocolul de tratament folosit în România.

Ministrul Sănătății a declarat, la începutul lunii aprilie, că Ministerul Sănătății a primit peste un milion de doze de hidroxicolorchină, care poate fi adiministrată la peste 45.000 de persoane.

„În prezent, la nivel național, avem medicația necesară tratării pacienților fără discontinuitate. Ministerul Sănătății a primit ca donație 18.000 de cutii, 1.080.000 de doze de hidroxiclorochină, medicamente pentru tratamentul a peste 45.000 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2, conform protocolului de tratament”, declara Nelu Tătaru la acea vreme.

În România, cel mai recent bilanț al epidemiei de COVID-19 indică 17.036 de contaminări și 1.107 decese.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`