CORONAVIRUS | Serviciile de informații americane: ”Virusul COVID-19 nu a fost creat de om sau modificat genetic” / Președintele Donald Trump le contrazice

CORONAVIRUS | Serviciile de informații americane: ”Virusul COVID-19 nu a fost creat de om sau modificat genetic” / Președintele Donald Trump le contrazice
foto: Hepta.ro / AdMedia / Andrew Harrer

Întrebarea care a fost pe buzele tuturor, de la începutul pandemiei de coronavirus, este aceea dacă virusul COVID-19 s-a răspândit dintr-o piață de animale din China sau dacă provine dintr-un laborator din Wuhan, fiind lansat în mod voit sau scăpat accidental.

Serviciile de informații americane au anunțat printr-un comunicat că „se alătură consensului larg al comunității științifice pentru a conveni că virusul Covid-19 nu a fost creat de om sau modificat genetic”, notează AFP, dând crezare astfel primei variante.

„Comunitatea de informații va continua să studieze cu rigoare informațiile care apar pentru a determina dacă epidemia a început printr-un contact cu animale infectate sau dacă ea a fost rezultatul unui accident la laboratorul din Wuhan”, se mai arată în comunicat.

Potrivit presei americane, Donald Trump, care a acuzat în repetate rânduri China pentru propagarea virusului, ar fi însărcinat serviciile de informații să descopere originea virusului.

Preşedintele american contrazice serviciile secrete

Donald Trump nu este de acord cu informațiile primite, declarând, joi, că este convins că noul coronavirus ar fi avut originea într-un laborator al Institutului de Virusologie din Wuhan, fără a aduce și dovezi în fața presei în acest sens.

„Nu vă pot spune asta. Nu am voie să vă spun asta”, a precizat președintele SUA, declarând totuși că răspândirea virusului ar fi putut fi limitată în locul de origine.

Drept consecinţă, Trump are în vedere impunerea unor „taxe vamale” față de China, pentru a nu mai achita regimului de la Beijing datoriile ca măsură de retorsiune, dar și posibilitatea de a cere Chinei să plătească despăgubiri de miliarde de dolari pentru daunele cauzate de pandemie.

Donald Trump, critic vehement al regimului de la Beijing

Cu fiecare ocazie, președintele american a acuzatChina pentru propagarea virusului mortal.

„A venit dinChina. Cred că este o formulă foarte exactă”, a declarat Trump, fapt întărit și de şeful diplomaţiei americane, care vorbește constant despre „virusul chinez” sau „virusul din Wuhan”.

„Facem investigaţii foarte serioase. Suntem nemulţumiţi de China. Credem că boala ar fi putut fi stopată la sursă. Ar fi putut fi oprită rapid şi nu s-ar fi răspândit în lumea întreagă. Nu au fost daune doar în SUA, ci în lumea întreagă. Nu vom uita niciodată aceşti oameni care au fost sacrificaţi din cauza unei incompetenţe sau poate a altceva, într-un moment în care ei ar fi putut proteja lumea „, a declarat Trump într-o conferinţă de presă de la Casa Albă, notează Reuters.

China este, de asemenea, bănuită de tăinuirea cifrelor reale. Oficial,Chinaa raportat doar82.874 de cazuri de infecție cuCOVID-19și4.633 de decese, la o populație de peste 1,4 miliarde de oameni. Mai mult,77.642de persoane s-ar fi recuperat.

De asemenea, Președintele SUA a discutat cu premierul australian Scott Morrison, cu preşedintele Franței, Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Angela Merkel, despre lansarea unei anchete internaţionale cu privire la pandemia care a infectat peste 3,2 milioane de persoane la nivel global.

Potrivit unui sondaj recent al centrului Pew Research, 29% dintre americani cred că noul coronavirus a fost creat într-un laborator, fie intenționat (23%) fie accidental (6%).

Statele Unite înregistrează în continuare cele mai multe îmbolnăviri de pe Glob, peste 1 milion, dar și cele mai mai multe decese cauzate de COVID-19, peste 61.000.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`