Donald Trump continuă să lupte, dar ar fi gata de un transfer pașnic de putere dacă acțiunile din instanță eșuează. Președintele în exercițiu al SUA susține că el e adevăratul câștigător în mai multe state-cheie

Donald Trump continuă să lupte, dar ar fi gata de un transfer pașnic de putere dacă acțiunile din instanță eșuează. Președintele în exercițiu al SUA susține că el e adevăratul câștigător în mai multe state-cheie
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

Donald Trump, președintele în exercițiu al Statelor Unite, a reclamat întârzierea numărării voturilor în Carolina de Nord – stat în care încă nu a fost anunțat câștigătorul celor 15 voturi electorale – și a solicitat o analiză a procesului electoral în Arizona (11 electori), în contextul în care continuă să pună la îndoială integritatea alegerilor prezidențiale americane, iar echipa sa de campanie se luptă pentru renumărări de voturi în state-cheie prin acțiuni demarate în instanțe.

Donald Trump, președintele în exercițiu al SUA,continuă să lupte, dar ar fi gata să cedeze dacă acțiunile din instanță eșuează

„A durat destul! De ce îi ia atât de mult (n.r – timp) Carolinei de Nord? Caută mai multe buletine de vot pentru a rezolva (n.r. – situația) și acolo? Acum cu o renumărare, vom câștiga și Georgia. Pennsylvania și Michigan nu ne-ar lăsa observatorii (…) în sălile de numărare (n.r. – a voturilor). Ilegal!”, a scris Donald Trump, joi, pe Twitter.

Platforma Twitter a marcat postarea președintelui în funcție cu mesajul următor: „Acest tweet despre fraudă electorală este disputat”.

Mesajele lui Donald Trump vin în contextul în care el și echipa sa continuă să solicite renumărarea voturilor în statele în care Joe Biden a fost declarat câștigător cu un avans aparent fragil.

Oficialii electorali din Georgia au anunțat deja că, în acest stat, va avea loc o renumărare manuală a voturilor, având în vedere cât de strânsă este cursa acolo. Statul nu are prevederi legale care să genereze o renumărare automată, însă renumărarea poate fi solicitată de oricare dintre candidați atunci când diferența dintre ei este mai mică de 0,5%.

În schimb, în Carolina de Nord, renumărarea automată a voturilor este declanșată atunci când oficialii depistează o eroare în timpul unei verificări aleatorii a rezultatelor inițiale. Candidații pot forța o renumărare atunci când îi despart mai puțin de 10.000 de voturi sau de 0,5% în procente.

Precum majoritatea publicațiilor din zona de presă centrală americană, conducerea Fox News l-a declarat pe Joe Biden, sâmbătă, președinte-ales al Statelor Unite, în condițiile în care rezultatele din Pennsylvania și Nevada l-au proiectat la peste 270 de voturi în Colegiul Electoral.

„De la 200.000 de voturi, la mai puțin de 10.000 de voturi”, a mai scris Donald Trump pe Twitter, făcând referire la un articol al Arizona Central Politics care arată că avansul lui Joe Biden în acest stat se micșorează. „Dacă putem analiza totalul de voturi depuse, vom câștiga cu ușurință și Arizona”, susține președintele în exercițiu al SUA.

Chiar și în Arizona a fost demarată o acțiune în instanță. Echipa de campanie a președintelui Donald Trump și Comitetul Național Republican reclamă că autoritățile din Maricopa County ar fi respins în mod incorect mai multe voturi depuse în persoană în 3 noiembrie.

De asemenea, au fost demarate acțiuni în instanțele din mai multe state-cheie, printre care Nevada (6 electori), Pennsylvania (20 de electori) și Georgia (16 electori). Echipa de campanie a lui Donald Trump reclamă numărarea unor voturi înregistrate după ziua alegerilor, precum și că observatorii au fost împiedicați să ia parte la procesul de numărare.

Deși președintele în exercițiu al Statelor Unite a subliniat că nu va da înapoi și va continua să lupte, surse apropiate de el au precizat pentru Fox News că Donald Trump își va accepta înfrângerea și va coopera pentru un transfer pașnic de putere în cazul în care acțiunile demarate în instanță nu au efectul scontat și nu conduc spre un al doilea mandat al său la Casa Albă.

Anumiți republicani au indicat că Donald Trump ar putea candida din nou la președinție, în anul 2024.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`