În timp ce oameii s-au pregătit pentru o altă noapte de proteste violente provocate de uciderea de către poliție a lui George Floyd, președintele Donald Trump a amenințat că va disloca armata în cazul în care statele și orașele nu reușesc să potolească manifestațiile.
„Mobilizez toate resursele federale și locale, civile și militare, pentru a proteja drepturile statului american”, a spus Trump în timpul unei adrese amenajate în grabă la Casa Albă.
Președintele a adăugat că a recomandat ”cu tărie tuturor guvernatorilor să desfășoare Garda Națională în număr suficient pentru a domina străzile. Primarii și guvernanții trebuie să stabilească o prezență copleșitoare până la stingerea violenței”.
Acesta a mai menționat că dacă un oraș sau stat refuză să ia măsurile necesare pentru apărarea vieții și a proprietăților rezidenților lor, atunci va implementa armata Statelor Unite și va rezolva rapid problema pentru ei.
Cu toate acestea, Donald Trump nu a adoptat Legea Insurecției, o lege arhaică din 1807, care ar permite președintelui să desfășoare trupe americane cu active pentru a răspunde protestelor din orașele din toată țara, conform unei declarații făcută de un oficial al Departamentului Apărării pentru CNBC.
În timpul discursului său, Trump a spus că întreprinde „acțiuni rapide și decisive pentru a proteja marea noastră capitală, Washington DC”, adăugând: „Ceea ce s-a întâmplat în acest oraș aseară a fost o dizgrație totală”.
„În timp ce vorbim, trimit mii și mii de soldați puternic înarmați, personal militar și ofițeri de aplicare a legii pentru a opri revoltele, jafurile, vandalismul, atentatele și distrugerea de bunuri”, a spus el.
În timp ce președintele a vorbit, poliția antimonotică și poliția militară din afara Casei Albe foloseau gaze lacrimogene pentru a elimina protestatarii din Piața Lafayette, o piață publică din fața reședinței președintelui.
În urma declarațiilor sale, Trump a părăsit Casa Albă și a mers în piață. După ce a ajuns în partea îndepărtată a acesteia, Trump a ridicat o biblie în fața Bisericii Sf. Ioan, care fusese incendiată de protestatari în noaptea precedentă. Cu toate acestea, președintele nu a încercat să vorbească cu niciunul dintre protestatari, lăsând mici îndoieli cu privire la locul în care se află simpatiile sale.
În protestele de amploare din Statele Unite ale Americii printre cetățenii care s-a alăturat manifestanților se numără și reprezentanți ai autorităților.
Chris Swanson este șerif în Genesee County, Michigan. Acesta le-a transmis demonstranților mesaje de solidaritate și s-a alăturat mulțimii pașnice, precum colegii săi, polițiști din Flint, un oraș cu aproximativ 100.000 de locuitori.
„Suntem aici pentru a ne asigura că mesajul nostru este transmis cum trebuie. Aici, polițiștii vă sunt alături”, a transmis Chris Swanson protestatarilor.
Dacă autopsia realizată de medicii angajați ai statului american au concluzionat că moartea lui George Floyd, bărbatul de culoare în vârstă de 46 de ani, nu a fost provocată de faptul că polițistul i-a restricționat căile respiratorii, ci de mai multe afecțiuni medicale deja existente, medicii angajați de familia lui au ajuns la concluzia că bărbatul a murit în urma presiunii puse pe nivelul gâtului de polițist.
Punctul de vedere aparține lui Michael Baden, fost medic în New York, anagajat de familia lui Floyd. Astfel că, ipoteza mușamalizării din partea autorităților se accentuează din ce în ce mai puternic.