DonaldTump, președintele SUA, a anunțat sâmbătă, la mitingul electoral de la Tulsa, Oklahoma, că le-a cerut oficialilor americani să încetinească ritmul de testare pentru noul coronavirus, pentru că susține că procesul este „o sabie cu două tăișuri”, ce a condus la descoperirea tot mai multor cazuri, transmite Reuters.
Liderul de la Casa Albă susține că autoritățile din Statele Unite au testat deja peste 25 de milioane de persoane, o statistică fără egal pe scena globală.
„Când faci testare de o asemenea anvergură, o să găsești mai mulți oameni (n.r. – pozitivi la COVID-19), o să găsești mai multe cazuri. Deci le-am spus oamenilor mei, încetiniți ritmul de testare, vă rog”, a afirmat Donald Trump, în timpul mitingului electoral de la Tulsa, Oklahoma, unde a vorbit și despre protestele din SUA, condamnând vandalizarea patrimoniului cultural național.
Un oficial de la Casa Albă susține că Donald Trump a glumit referitor la apelul său pentru încetinirea ritmului de testare.
„A glumit, în mod evident. Suntem primii din lume la testare și am derulat peste 25 de milioane de teste”, a spus același oficial.
În orice caz, Donald Trump a afirmat că acțiunile sale de a-i bloca pe cei ce intenționau să vină în SUA din China și Europa a contribuit la salvarea a „sute de mii de vieți”. Cu toate acestea, susține președintele american, „știrile false” ale presei „radicale” nu îi conferă meritul pentru ceea el ce consideră a fi „o treabă fenomenală” în lupta cu pandemia de coronavirus.
Experții din domeniul sanitar au explicat că testarea extinsă contribuie într-adevăr, într-o oarecare măsură, la creșterea numărului de cazuri de COVID-19, dar susțin că procesul este unul cheie în lupta cu răspândirea bolii infecțioase, care a fost detectată la cel puțin 2,23 milioane de persoane din SUA, conform datelor de sâmbătă. Peste 119.000 de americani infectați cu coronavirus au murit, iar volumul tot mai mare de îmbolnăviri exercită o presiune în creștere pe spitalele din anumite părți ale națiunii.
Această poziție îl aduce pe Donald Trump într-un nou clinci de idei cu Organizația Mondială a Sănătății, pe care a numit-o anterior „marioneta Chinei” și care consideră că un element esențial în răspunsul la pandemia de coronavirus este ritmul de testare – de unde a luat naștere și motto-ul, „testați, testați, testați”. Chiar pe fondul crizei COVID-19, liderul de la Casa Albă anunța că SUA nu va mai finanțaOMS, unde avea calitatea de cel mai mare donator, cu o contribuție anuală estimată undeva la 400 de milioane de dolari.
„Astăzi vom încheia relația noastră cu Organizația Mondială a Sănătății și vom redirecționa aceste fonduri către alte organizațiicare se ocupă desănătateapublică. Lumea are nevoie de răspunsuri din partea Chinei cu privire la virus”, a spus Trump, la finalul lunii mai.