Donald Trump amenință cu retragerea SUA din OMS, dacă organizația nu face schimbări radicale în 30 de zile: „A devenit marioneta Chinei” / Peste 120 de țări susțin o anchetă asupra pandemiei de coronavirus

Donald Trump amenință cu retragerea SUA din OMS, dacă organizația nu face schimbări radicale în 30 de zile: „A devenit marioneta Chinei” / Peste 120 de țări susțin o anchetă asupra pandemiei de coronavirus
Foto: Hepta - Abaca Press / Pool/ABACA

Președintele american Donald Trump a amenințat cu retragerea Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății dacă aceasta nu va face schimbări substanțiale în următoarele 30 de zile. Din nou, liderul de la Casa Albă a acuzat OMS că este o simplă marionetă a Chinei. De la izbucnirea pandemiei de coronavirus, au apărut tot mai multe date conform cărora China, pe teritoriul căreia a apărut virusul, a ascuns gravitatea bolii și capacitatea ei incredibilă de răspândire. Beijingul a vorbit abia când era prea târziu. Planeta început cu stângul lupta cu pandemia. Iar OMS este acuzată că, prin intermediul liderului ei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut jocurile regimului comunist condus de Xi Jinping.

Donald Trump amenință Organizația Mondială a Sănătății cu retragerea SUA

Într-un nou atac la adresa OMS, președintele american Donald Trump a amenințat cu oprirea definitiv a finanțării oferite de SUA dacă organizația nu își asumă schimbări substanțiale în următoarea lună. Mai mult, acesta a precizat că ia în calcul inclusiv retragerea SUA din OMS.

„Dacă OMS nu se angajează să facă îmbunătățiri substanțiale în 30 de zile, voi îngheța permanent finanțarea OMS de către Statele Unite și va reconsidera apartenența noastră la organizație”, a scris Donald Trump, pe Twitter.

Donald Trump amenință cu retragerea SUA din OMS, dacă organizația nu face schimbări radicale în 30 de zile: „A devenit marioneta Chinei”

„Ne-au dat foarte multe sfaturi proaste”, a susținut liderul de la Casa Albă, care a mai acuzat OMS că a devenit „marioneta Chinei”.

Luna trecută, Donald Trump a suspendat contribuția SUA la bugetul OMS. Asta în condițiile în care americanii dădeau cei mai mulți bani organizației. Trump a acuzat atunci OMS că promovează „dezinformările” Chinei cu privire la pandemia de coronavirus. În replică, președintele OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că această criză nu ar trebui politizată.

Dar desfășurarea evenimentelor, raportările de la Beijing și declarațiile lui Tedros Adhanom par să indice că, într-adevăr, OMS a făcut jocurile Chinei în toată această perioadă.

Acum, Donald Trump a insistat că singura șansă a Organizației Mondiale a Sănătății este să se rupă de China și să fie cu adevărat independentă. El a precizat că administrația sa a început deja discuțiile privind reforma cu Tedros Adhanom.

Peste 120 de țări vor o anchetă independentă privind COVID-19

Luni, OMS a transmis că o anchetă independentă a răspunsului la nivel global în fața pandemiei va începe cât de curând. A mai precizat, în schimb, că a primit promisiunea unor fonduri consistente din partea… Chinei.

După Statele Unite, și Australia a cerut o anchetă independentă care să stabilească adevărata sursă a COVID-19. În replică, ambasadorul chinez la Canberra a ameninţat Australia că ţara sa va opri importurile de carne de vită, metale şi produse alimentare şi că nu va mai trimite studenţi şi turişti.

Președintele chinez Xi Jinping a respins toate acuzațiile, ba chiar a subliniat că țara sa a dat mereu dovadă de transparență.
Cel puțin 120 de state și-au anunțat sprijinul pentru o rezoluție care cere o anchetă asupra originii noului coronavirus și care este discutată la Adunarea Mondială a Sănătății. Aceasta nu vizează direct China, așa cum au cerut SUA, Australia și alte țări.

Liderul de la Beijing a precizat că țara sa va susține o analiză complexă a pandemiei, dar doar după ce aceasta va fi ținută sub control.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:46 - Lasconi: S-a ajuns la un record istoric de împrumuturi. Ciolacii nu au de gând să oprească această risipă. Dacă îi lăsăm să câștige alegerile, de anul viitor vom avea cu toții taxe și prețuri și mai mari
18:41 - Doi români stabiliți în Italia au fost șocați de prețurile dintr-un supermarket de la noi: „E scump în România, ce să facem, ne descurcăm cum putem”
18:20 - O navă s-a ciocnit cu alte două vapoare în Portul Constanţa. Imagini cu momentul impactului (VIDEO)
18:15 - Elev din Reșița, arestat după ce și-a bătut un coleg. Nu e prima dată când are probleme cu legea
18:15 - Se reduce perioada în care șoferii vor putea circula pe Transalpina. Între ce ore vor avea voie șoferii să circule pe drum
18:05 - O explozie a distrus un bloc din Adjud. O persoană a fost salvată de sub dărâmături de pompieri
17:51 - Guran (PNL), despre legea care-l ajută pe Iohannis să candideze la Senat: „Dacă unei singure persoane i se încalcă un drept, trebuie dată o lege și pentru o singură persoană” (VIDEO)
17:37 - Un polițist din Cluj a fost prins beat la volan. Bărbatul a intrat cu mașina într-un șanț și a refuzat drugtest
17:31 - Laurențiu Gîdei: Cu siguranță, din partea PSD nu se strâng și nu se vor strânge semnături pentru niciun altfel de candidat, exceptând candidații noștri (VIDEO)
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă