Derek Chauvin a fost declarat vinovat pentru moartea lui George Floyd: Fostul polițist, găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare

Derek Chauvin a fost declarat vinovat pentru moartea lui George Floyd: Fostul polițist, găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Fostul polițist Derek Chauvin, acuzat că l-a ucis pe afro-americanul George Floyd, în urmă cu un an, a fost găsit vinovat, marți, pentru toate capetele de acuzare. Chauvin, în vârstă de 45 de ani, a fost încătușat în sala de judecată, iar în termen de opt săptămână ar urma să fie condamnat. Fostul polițist a fost găsit vinovat pentru crimă de gradul doi, crimă de gradul trei şi omor prin imprudenţă, informează Reuters.

Fostul polițist Derek Chauvin, găsit vinovat penru toate capetele de acuzare în legătură cu moartea afro-americanului George Floyd

Juriul, format din 12 membri, a ajuns la concluzia că Derek Chauvin este răspunzător pentru moartea afro-americanului George Floyd, în luna mai a anului trecut. Decizia a fost luată la capătul a trei săptămână în care au fost audiați 45 de martori. Deliberările începuseră luni.

Pentru acuzația de crimă de gradul doi, pedeapsa maximă este de 40 de ani de înschisoare, în timp ce pentru restul acuzațiilor, pedepsele sunt de 25 și de 10 ani.

„S-a făcut dreptate, astăzi, pentru familia lui George Floyd și pentru comunitatea de aici, din Minneapolis. Este dreptate câștigată cu durere. Verdictul de astăzi are implicații importante nu doar pentru acest oraș, ci și pentru țară și pentru lume. Dreptatea pentru oamenii de culoare din SUA înseamnă dreptate pentru toată America. Acest caz reprezintă un punct de cotitură pentru responsabilizarea poliției și trimite un mesaj clar care sper să fie auzit în fiecare oraș și fiecare stat”, a declarat avocatul familiei lui George Floyd după decizia de marți.

Înainte de decizia instanței, președintele american Joe Biden a anunțat că a vorbit cu rudele lui George Floyd.

„Sunt o familie bună și vor pace și liniște, indiferent care va fi verdictul. Mă rog ca verdictul să fie cel corect”, a precizat liderul de la Casa Albă.

George Floyda murit la vârsta de 46 de ani, în 25 mai 2020, după ceDerek Chauvin, ofițer de poliție în Minneapolis la acel moment, l-a imobilizat șia stat așezat minute întregi cu genunchiul pe gâtul său, în timp ce bărbatul striga „Nu pot respira”. Afro-americanul era acuzat că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari la un magazin din zonă.

Moartea lui George Floyd a declanșat anul trecut un val de proteste față de actele de rasism și de brutalitatea poliției. Manifestațiile au început mai multe orașe din Statele Unite și s-au extins treptat în marile orașe ale lumii.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`