Dacă UE interzice Huawei în rețelele 5G, China ar putea răspunde cu represalii împotriva Nokia și Ericsson

Dacă UE interzice Huawei în rețelele 5G, China ar putea răspunde cu represalii împotriva Nokia și Ericsson

China ia în considerare să răspundă cu represalii împotriva producătorilor de echipamente de telecomunicații Nokia și Ericsson, în scenariul în care UE va interzice Huawei Technologies în rețelele 5G, cum au făcut SUA și Marea Britanie, transmite Wall Street Journal, care citează surse familiare cu subiectul, potrivit Reuters.

Dacă UE interzice Huawei în rețelele 5G, China ar putea răspunde cu represalii împotriva Nokia și Ericsson

Cu o săptămână în urmă, Marea Britanie le-a ordonat operatorilor de telecomunicații să nu cumpere componente pentru 5G de la Huawei și să elimine toate echipamentele gigantului chinez din rețelele de ultimă generație până în anul 2027. Pentru a nu apela la sprijinul Huawei, Marea Britanie a cerut ajutorul Japonieiîn încercarea de a găsi furnizori alternativi.Mai exact, guvernul de la Londra ar fi menţionat companiile NEC şi Fujitsu ca posibili furnizori alternativi față de oferta Huawei, după ce oficialii britanici s-au întâlnit cu omologii lor niponi.

Ericsson din Suedia și Nokia din Finlanda se numără printre principalii beneficiari ai campaniei dirijate de SUA împotriva Huawei.

Ministerul chinez al comerțului ia în calcul să exporte controalele care ar împiedica Nokia și Ericsson să trimită produsele fabricate în China către alte țări. Represaliile de acest gen ar reprezenta cel mai rău scenariu, iar Beijingul ar demara o astfel de mișcare doar dacă țările europene adoptă politici dure față de furnizorii chinezi și îi interzic din rețelele lor 5G.

Până în acest moment, UE nu a recomandat interzicerea Huawei, dar a pus la punct o serie de standarde de securitate, pe care statele membre vor trebui să le respecte atunci când întreprind acțiuni în construirea rețelelor 5G cu furnizori considerați ca fiind de risc.

Cu toate acestea, anumite țări membre își vor armoniza poziția UE după propria strategie. Este cazul Poloniei, ale cărei relații cu SUA au atins noi cote de apropiere – politică și ideologică deopotrivă – pe perioada administrației Trump și care a anunțat că plănuiește să impună restricții pentru furnizorii de tehnologie 5G „de mare risc”, într-o manieră care să depășească normele europene.

Poloniava introduce măsuri și mai drastice, care va „limita utilizarea furnizorilor (n.r. – de echipamente de telecomunicații) care ridică suspiciuni sau care nu prezintă neapărat încredere, sau care nu îndeplinesc standardele de securitate”, a spus Marek Zagorski, ministrul polonez pentru afaceri digitale, care a mai precizat că Polonianu dorește să depindă de un singur furnizor.

Ce a spus despre Huawei șeful Laurel Highland Total Communications, în exclusivitate pentru B1.RO

Jim Kail, președinte și director executiv al Laurel Highland Total Communications, o companie care se axează pe implementarea conexiunilor broadband în comunitățile rurale din Statele Unite și care folosește echipamente Huawei, a acordat uninterviu exclusiv pentru B1.ro.

„Ne-am uitat la produsele Huawei, la prețul foarte atractiv. Nu știam atunci cine este Huawei, din câte știu, compania nu era prezentă în mediul rural dinSUA, cu toate că era o companie mare. În acea perioadă cred că avea venituri de 60 de miliarde. Erau foarte dornici să facă afaceri cu companii mici și ăsta este un lucru foarte neobișnuit pentru o companie de dimensiunea noastră, ca o companie așa mare să vrea să facă afaceri cu noi. Ei aveau tot interesul să facă totul să meargă bine în zonele rurale dinSUA, a fost o ușă deschisă pentru ei pentru a intra pe piața americană. Din nou, a fost prețul. Nu știam nimic despre calitate, în acel moment, ne-am asumat un risc, dar prețul a fost foarte atractiv. (…) Și din momentul în care am luat această decizie, s-au dovedit a fi foarte de încredere din punctul de vedere al calității și suportul a fost, de asemenea, foarte bun”, a precizat șeful Laurel Highland Total Communications.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`