Cutremure puternice în Asia, în apropierea perigeului lunar: Ce fenomene urmează?

Cutremure puternice în Asia, în apropierea perigeului lunar: Ce fenomene urmează?
Mai multe cutremure puternice au fost înregistrate miercuri şi joi în China şi Japonia. Fenomenele au loc cu doar nouă zile înainte ca Luna să se apropie de Pământ la cea mai mică distanţă din ultimii 19 ani....

Mai multe cutremure puternice au fost înregistrate miercuri şi joi în China şi Japonia. Fenomenele au loc cu doar nouă zile înainte ca Luna să se apropie de Pământ la cea mai mică distanţă din ultimii 19 ani. Mai mulţi specialişti şi-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la efectele pe care acest fenomen, cunoscut sub numele de perigeu lunar sau Super Luna, le poate avea asupra planetei noastre. Printre acestea se numără şi intensificarea activităţii seismice.

Japonia a fost zguduită, miercuri, de un cutremur cu o magnitudine de 7,2 pe scara Richter. Acesta a fost înregistrat la ora locală 11:45, iar epicentrul a fost localizat la 133 kilometri Est de Ishinomaki şi 112 kilometri Est de Kesennuma, la o adâncime de doar 9 kilometri. Imediat au urmat zeci de replici puternice, care au determinat autorităţile să emită o avertizare privind posibilitatea producerii unui tsunami.

Prima replică s-a produs după doar 12 minute şi a avut o magnitudine de 5,7 pe scara Richter. După alte 11 minute, s-a produs o nouă replică de 5,5 pe scara Richter. Mişcările tectonice au continuat până a doua zi, fiind înregistrate în total peste 30 de replici. Jumătate dintre aceste au avut magnitudini mai mari de 5 pe scara Richter, iar trei dintre ele au fost chiar mai mari de 6.

Cele mai puternici replici ale seismului de miercuri s-au produs în cursul nopţii, iar cel mai recent a avut loc cu câteva minute înainte de ora transmiterii acestei ştiri.

Joi dimineaţă, un alt cutremur puternic a fost înregistrat tot în Asia, dar de această dată în China. Seismul, cu o magnitudine de 5,8 pe scara Richter, a provocat moartea a 14 oameni şi rănirea altor peste 130 (citeşte AICI mai multe despre cutremurul din China).

Efectele perigeului lunar

Intensificarea activităţii seismice din ultima perioadă ar putea avea legătură cu un fenomen care este aşteptat să se producă peste doar nouă zile. Pe 19 martie, Luna se va afla la o distanţă de Pământ de aproximativ 256.000 de kilometri, faţă de media de 380.000 de kilometri. Distanţa nu a mai fost atât de mică din anul 1992, însă evenimente similare au mai avut loc în 1955, 1974 şi 2005.

Fenomenul este cunoscut sub numele de perigeu lunar, perigeele reprezentând punctele cele mai apropiate de Pământ de pe orbita unui satelit al acestuia.  

Unii oameni de ştiinţă sunt îngrijoraţi de efectele climatologice pe care aceste fenomene le pot avea asupra planetei noastre. Spre exemplu, în 2005, Indoneyia a fost lovită de un puternic tsunami, cu doar două săptămâni înainte de producerea acestui fenomen.

O altă catastrofă produsă cu puțin timp înainte de apropierea Lunii de Pământ a avut loc în 1974, când ciclonul Tracy a devastat Australia.

Alți oameni de știință contrazic însă aceste teorii, susținând că evenimentele respective ar fi avut loc oricum. Aceştia sunt de părere că, „dacă te străduieşti îndeajuns, vei putea asocia cronologic aproape orice dezastru natural de ceva de pe cerul nopţii”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`